“Атака все още са в управляващото мнозинство, няма причина да

...
“Атака все още са в управляващото мнозинство, няма причина да
Коментари Харесай

Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи

“Атака ” към момента са в ръководещото болшинство, няма причина да гласоподават против кабинета, споделя организационният секретар на Вътрешна македонска революционна организация

- Г-н Ангелов, поехте комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабанда след назначението на Емил Димитров-Ревизоро за нов екоминистър. Ще променяте ли работата?

- Засега не виждам причина работата на комисията да се трансформира. Досега - близо 3 година, е работила добре. Виждаме и законопроекта, който е значим за битка с контрабандата и сивата стопанска система - за горивата, той се одобри дефинитивно от комисията и Народното събрание тази седмица. Трябва да продължим работата си, с цел да може в България сивата стопанска система и контрабандата да се понижат в по-голяма степен. Така ще има по-големи доходи. Тези средства влизат в бюджета и се разпределят за инфраструктура, опазване на здравето, обществени действия и други Трябва да се изчистят и проблемите в приходните организации, които са насъбрани в последните 30 година

- Остава ви близо година до края на мандата. Какво още би трябвало да се направи в тази сфера?

- Работата по тези въпроси не би трябвало да стопира в никакъв случай. За страдание, повече от 3 десетилетия ограниченията, които са вземали всички държавни управления, не са били задоволителни. В последните години обаче процентът на контрабанда с акцизни артикули внезапно понижа, а приходите в страната се усилиха. Когато има предпочитание, всяко държавно управление може да направи доста в тази сфера.

- Има ли трус в ръководещата коалиция след ареста на Нено Димов, който бе от квотата на Вътрешна македонска революционна организация? Неведнъж казахте, че той е бил изкупителна жертва и не сте съгласни единствено той да поема виновността.

- Имаше напрежение и то ясно си пролича. Всички мнения, които от Вътрешна македонска революционна организация сме създали, в това число и ръководителят Красимир Каракачанов, са в тази посока. Вярваме, че поради проблемите в страната от над 30 г,. да не кажа, че са заложени още по време на тоталитарния режим, най-после министър на екологията, който не е индивидът, който самичък би трябвало да се оправя с тези проблеми, бе обречен за това да се смъкне публичното напрежение. И пое отговорността на всички хиляди чиновници в тези системи, държавни управления, които не са си свършили работата, както и общински кметове, регионални шефове и така нататък Той би трябвало да бъде разследван и в случай че е отговорен, да понесе отговорност. Но не по този метод. Надяваме се да потвърди своята непорочност.

Искаме да забележим

всички виновници

за казуса в

Перник,

а и освен за там - и на други места. Защо десетилетия наред институциите, ВиК операторите и всички други по веригата не са си правили работата? Защо не са създали водни цикли, за какво не са подменили водопровода, за какво не са отстранявали повреди, в случай че има толкоз огромни загуби? Надяваме се проверяващите органи да стигнат до всички виновници.

- Какво очаквате от Емил Димитров като нов екоминистър?

- Неслучайно се спряхме на него. Той е претенциозен. Има опита да управлява, ревизира, да следи. Заемал е доста експертни длъжности, без значение кой е бил на власт. Той е човек, който обществото утвърждава и харесва. Това е значимо. В подобен миг на поста би трябвало да застане човек, на който хората да имат доверие. Надяваме се той в действителност да следи всички тези язовири, за които дава отговор Министерство на околната среда и водите, да направи нужните наставления към институциите - авансово и превантивно да подхваща дейности, с цел да не се случи и на други места, както в Перник.

- Притеснява ли ви вотът на съмнение, който тази седмица Българска социалистическа партия ще внесе в Народното събрание точно поради рецесията с водата, боклука и мръсния въздух?

- Право на опозицията е постоянно да търси свадите, проблемите и надлежно да желае избор на съмнение за тях. Не отхвърляме това, само че не е редно в подобен миг, вместо всички партии да намерят решение на проблемите, те да се пробват да печелят политически рейтинг измежду хората. Според нас подобен избор няма да мине. Правителството и болшинството ще се запазят. Вотът ще бъде проформа, с цел да черпят политически дивиденти пред обществото. Проблемите, които са повдигнали, имат съображение от позиция на рецесията в Перник. Но там нещата са от десетилетия, в това число когато и те са управлявали, не са подхванали дейности.

- А мръсният въздух и боклуците?

- Това са тематики, които левицата желае да извади на напред във времето от позиция на това, че сега и в Европа, и в света зелените хрумвания набират мощ и поддръжка. Може би това е задачата - хората да ги припознаят като борци за чистия въздух и против боклуците. България обаче не е разрешила у нас да влезе нито един битов боклук като тези, които са в контейнерите. Внасят се първични материали от боклуци. Преработват се и от тях се прави нещо. Друга част са за горене, както се прави в цяла Европа. Там това се предизвиква.

При нас казусът са тези, които нелегално изгарят боклуци. Законодателството разрешава да се изгарят не повече от 50%. В Европа няма такава възбрана.

Категорично не

са внасяни и

медицински

боклуци,

както опозицията твърдеше. За предходната година близо 80 хиляди тона такива първични материали са импортирани у нас, а сме декларирали за изнасяне близо 800 хиляди тона боклук. Трябва да гледаме на боклуците като суровина и да мислим по какъв начин да го разделяме добре и да го използваме, както другите страни, с цел да има резултат върху стопанската система и чистотата. Има проблеми с мръсния въздух във всички огромни градове. Те са от дълго време, откогато се употребява твърдо гориво за отопление, когато са правени комплекси, без да се създадат архитектурни решения, с цел да могат естествените течения, които чистят въздуха и мъглите, да не бъдат спирани. Въпреки това през последните 10 година в огромните градове въздухът става все по-малко замърсен. Все повече хора се отопляват на електрическа сила, газ, пелети. Дните, в които се покачват нормите на замърсяване, са доста по-малко годишно. Но към момента има проблеми и би трябвало да се вземат ограничения. Не е добре за здравето на хората даже 5 дни да са над нормата.

- Не останаха ли решаващи гласовете на към този момент самостоятелните депутати от “Атака ” за това дали ще падне държавното управление?

- Засега не съм чул, че “Атака ” са напуснали ръководството на страната. Те са част от него, имат собствен министър и заместник-министър, регионални шефове и техни заместници. Не виждам причина те да не поддържат болшинството. Не са част от “Обединени патриоти ”, само че са част от ръководещите.

- Водили ли сте диалози по този въпрос?

- Не. Отдавна сме прекратили диалозите с тях. Безсмислено е. За нас те са завършили от дълго време. Ако водят диалози, може да са с ГЕРБ.

- Преди дни Васил Божков съобщи, че “Левски ” ще банкрутира, в случай че измененията в Закона за хазарта, които вашият съдружен сътрудник Валери Симеонов предлага, се одобряват. И даже прикани почитателите да се срещнат с премиера Борисов. Притеснява ли ви това? Симеонов обсъждал ли е измененията с вас и от Вътрешна македонска революционна организация подготвени ли сте да ги подкрепите?

- Всеки има право да стачкува и да пази интереса си. Колегите ни от НФСБ считат, че с тези промени ще има по-строг надзор върху
хазарта. Може би и двете страни са прави, само че би трябвало да се откри някакъв най-благоприятен вид, с цел да се защитят ползите на всички. Казали сме и нашите забележки по този законопроект. Предстоят диалози. От Вътрешна македонска революционна организация също сме подготвени да се срещнем с хора, които съставляват този бизнес, да чуем техните претенции и да кажем нашите доводи.

- 13 000 души останаха без персонални асистенти поради отлагането на Закона за обществените услуги по искане на Вътрешна македонска революционна организация. В същото време вие заявихте, че ще желаете промени на текстове. Какви ще са те и няма ли в допълнение да бъдат ощетени нуждаещите се от помощ жители?

- Поискахме отлагането на закона с 6 месеца, с цел да може да се изяснят двусмислените текстовете. Знаете, че имаше родители, които виждат проблеми в текстовете, които могат да се поясняват двусмислено, и мислят, че може да им се вземат децата. Министерството споделя, че няма такава опция, само че все пак е хубаво да се намерят верните текстове, с цел да не може нищо да се пояснява друго.

Една част от тези текстове работят още от 2001 - 2003 година и сходни неща не са се случвали, само че по-добре да се реши въпросът. Докато “Обединени патриоти ” и Вътрешна македонска революционна организация сме във властта, няма да допуснем да се лишават деца. Ние бяхме и хората, които скочиха против Истанбулската спогодба, както и против Стратегията за детето точно поради заложени в тях проблеми.

- Не се ли демонизираха обаче малко обществените служащи като хора, които лишават деца? Неведнъж общественото министерство изясни, че при проблем първото, което се прави, е да се откри метод детето да остане в фамилията си. Откъде потегля това терзание на хората, че ще им се лишават децата?

- Случаите на лишаване на деца у нас са доста редки. По-често това даже се случва в страни, които даваме като образец за народна власт. Когато обществото стартира да усеща, че има проблем, и реагира, би трябвало да покажем, че няма да допуснем да има нещо сходно.

- Най-силно обаче се чуха гласовете на ромските общности. Един ден те даже изведоха децата си от учебно заведение.

- Това е казусът с подправените вести. Когато излезе от уебсайт, който се показва за медия, хората споделят материала и постоянно се чете единствено заглавието, без да се вижда това, което има надолу в текста. Това от време на време се прави и от партийни централи. Удря се там, където популацията е по-малко образовано. И по тази причина се стига до такива случаи. /24chasa.bg

CV

Роден на 5.5.1975 година в Русе

Икономист по обучение

Организационен секретар на Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ, чийто член е от 1997 година

Депутат в 43-ото Народно събрание от “Патриотичен фронт ” и от “Обединени патриоти ” в актуалното 44-ото Народно събрание

Председател на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабанда

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР