Атака в Нигер: Войници, убити от стотици джихадисти в Кандаджи

...
Стотици ислямистки бойци, каращи мотоциклети, са атакували град в югозападен
Коментари Харесай

Стотици ислямистки бойци, каращи мотоциклети, са атакували град в югозападен Нигер, убивайки 12 войници, според министерството на отбраната казва.

Седем войници бяха убити в битка, докато други петима загинаха при пътен инцидент в отговор на атаката.

Министърът на отбраната каза, че над 100 бойци са били убити при контраофанзива.

Джихадистките атаки срещу армията се увеличиха, след като военните заеха властта през юли.

Армията заяви, че е организирала преврата, за да може по-добре да се бори с екстремистите, някои от които са свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава". p>

Хунтата нареди на френските войски, разположени в страната, за да помогнат в борбата с джихадистите, да напуснат - миналата седмица френският президент Еманюел Макрон се съгласи да ги изтегли.

Африка На живо: Актуализации за тази и други истории от континента „Франция ни взема за идиоти“ – Нигер, засегнат от преврата отвътре. Просто ръководство за случващото се в Нигер

Докладите казват, че войници от цялата страна бяха отзовани в столицата Ниамей, за да охраняват лидерите на преврата, оставяйки големи райони уязвими за атаки на бойци.

Поне 17 войници бяха убити миналия месец в друг нападение близо до границата с Буркина Фасо. Това беше най-смъртоносната известна атака в страната след преврата.

Министърът на отбраната на Нигер Салифу Моди каза, че атаката в четвъртък е била извършена от "няколкостотин терористи, каращи своите мотоциклети" на град Кандаджи.

„В момента се провежда операция по издирване и почистване с цел проследяване на противника“, каза министърът.

Все още не е ясно кой стои зад атаката.

По-рано този месец Нигер се споразумяха със съседите Буркина Фасо и Мали да създадат пакт за отбрана, за да се подкрепят взаимно срещу всякакви въоръжени бунтове или външна агресия.

САЩ разполагат с повече от 1000 войници в Нигер въпреки че не са били помолени да напуснат.

Заминаването на чуждестранни войски и войски на ООН в Мали също е последвано от прилив на насилие както от ислямистки бунтовници, така и от бунтовници групи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР