Атака е свързана с руските служби през фирми на съветник

...
Атака е свързана с руските служби през фирми на съветник
Коментари Харесай

Изплуват връзки на Атака с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

" Атака " е обвързвана с съветските служби през компании на консултант на Сидеров, оповестява в. " Капитал ".

В обстойно следствие вестникът показва, че на 19 април 2017 година в съветския търговски указател се появява компанията " Глобал Сервис Интернационалий ". Адресът ѝ е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. " Судостроительная " в южната част на Москва. Предметът на активност - " разнородни административно-стопански действия " и " посланичество в медиите ".

Съдружници във компанията са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към оня миг, Маринов през днешния ден е публично консултант в Народното събрание на Волен Сидеров.

През последните четири години двамата са непроменяемо един до друг при всяко посещаване на водача на " Атака " в Москва или Крим.

Маринов до този миг не е изключително прочут обществено. Името му обаче се появи преди две седмици в следствие на италианското списание " Еспресо " за финансирането от Русия на тамошната ръководеща националистическа партия " Лига ". Извън това той е основал няколко компании, в които е съучастник с съветски жители, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с съветските служби за сигурност. От обществените данни за неговите компании не може да се потвърди изрично съмнението, че тъкмо през тях минава скритото финансиране от Русия за " Атака ". Възможно е и просто Маринов да е опортюнист, който се пробва да осребри българските си контакти в Москва и противоположното. Изградената от него мрежа от компании обаче, както и обясненията на участниците в тях наподобяват доста на разкритата от " Еспресо " скица за финансиране на италианските националисти.

Италианските съдружници на Маринов в " Глобал Сервис Интернационалий " също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията " Ломбардия-Русия ".

Тази платформа, чиято съществена роля е да популяризира пропагандата на Кремъл, се управлява от някогашния публицист Джанлука Савоини, който е дълготраен другар и консултант на италианския вицепремиер, вътрешен министър и водач на ръководещата партия " Лига " Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин.

Публикувано в края на февруари огромно следствие на италианските публицисти от седмичника " Еспресо " Джовани Тициан и Стефано Верджине разкри, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, скрито зад покупко-продажби за горива. Според италианската медия, " Роснефт " се е съгласила да направи отстъпка в цената на горивата, които се купуват от италиански компании, като договорката минава през компания медиатор, а разликата в цената отива за партията на Салвини.

Разкритията на " Еспресо " сглобяват парче от пъзела, което демонстрира обвързаността на крайнодесните обединения от Европейски Съюз (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на съветската агитация.

Тези връзки не са нещо ново, само че обявата отива оттатък забележимото и писмено потвърждава, че зад прокремълския дискурс на националистическите партии стоят и бизнес връзки.

Извън следствието на " Еспресо " бизнес сътрудниците на Христо Маринов в България са не по-малко забавни и водят до кръгове, близки до Путин и съветските служби за сигурност.

Разкриването на връзките на Христо Маринов с околните до Салвини деятели дава изясненост какъв брой основна е неговата роля в интернационалната активност на " Атака " и нейната задача в третото държавно управление на Борисов. Когато през март 2018 година делегация на " Атака " посещава съветския парламент, Волен Сидеров дава самобитен доклад пред депутати от интернационалната комисия: " В момента сред държавното управление на България и Русия текат договаряния за възобновяване в някакъв вид на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става заради нашето, на патриотите, наличие на " Атака " в държавното управление и моето въздействие върху министър-председателя. "

Думите на Сидеров не са пресилени. Партията му има напълно действително присъединяване във властта, а договарянията за газовите доставки, както се видя тази седмица по време на визитата на съветския министър председател Медведев, вървят с цялостна мощ.

Мандрата на вуйна или милионите на Путин

Но да се върнем в Италия. Основната теза в следствието на " Еспресо " е, че съветската агитация в Италия се ускорява извънредно доста след налагането на глобите от Европейски Съюз поради анексирането на Крим.

Ключова роля в нея играе точно асоциацията " Ломбардия-Русия ", която е рупор на опорните точки на Кремъл, а след основаването й става модел за голям брой такива организации в цяла Италия.

Почетен президент на сдружението е Алексей Комов, който е непосредствен до съветския олигарх Константин Малофеев и е един от най-ярките гласове на " обичайните православни полезности ". С името на Комов се свързват редица акции, които всъщност целят насаждането на евроскептицизъм. През 2014 година Комов се свърза и с отпущането на заем за френската националистка Марин льо Пен.

Разследването на " Еспресо " осветява мрежата от компании, които околните до Салвини деятели са разкрили в Москва през последните няколко години.

" Тази мрежа от компании с дребна икономическа интензивност свърза " Лига " с италиански и европейски крайнодесни политици. Черно-зелената нишка, която води към Москва, към пропутинската агитация и идеолога на " съвършения фашизъм " - ортодоксалния мъдрец Александър Дугин. "

Подобна мрежа от компании - също с " ниска икономическа интензивност ", е построил и съветникът на Сидеров Христо Маринов, като тя се застъпва с италианската.

Една от фирмите, за които написа " Еспресо ", е на президента на " Ломбардия-Русия " Джанлука Савоини и съветника на Салвини Клаудио Д`Амико, който беше наблюдаващ на референдума в Крим през 2014 година Пред La Republica той дава отговор, че концепцията на компанията е било комерсиално посланичество на италианско-руски компании, само че компанията не е упражнявала активност.

Другите две компании, регистрирани в Москва, са Far Global Services (на секретарите на " Ломбардия-Русия " Джанматео Ферари и Лука Бертони) и Global Service International ( " Глобал Сервис Интернационалий " ), в която двамата вземат участие дружно с Христо Маринов.

Справка на " Капитал " в съветските регистри сподели, че компанията е подала един-единствен доклад, от който се вижда, че тя е на загуба. В края на 2018 година сдружението е ликвидирано. На въпрос на " Капитал " какъв е бил предметът на активност в общ отговор Ферари и Бертони споделиха, че концепцията е била тя да отвори мандра в Русия, защото " чичото на жена ми търгува със сирене ". Лука Бертони и Джанматео Ферари споделиха още, че са поканили Христо Маринов, тъй като говорел съветски. Те оставят без отговор уточняващия въпрос на " Капитал " кой е направил връзката им със съветника на Волен Сидеров.

Пред " Капитал " Христо Маринов твърди, че компанията е " учредена да сервизира италианските предприятия, които биха желали да работят на територията на Русия. Но за жал салдото ѝ на сегашен ден е нулев ".

Връзката сред " Атака " и Салвини не е скрита. В края на 2017 година тогавашният народен координатор на националистическата партия и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров и Христо Маринов посещават централата на " Лига " в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини. Двете партии реализират договореност по три посоки - реформиране на Европейски Съюз, да работят дружно за " Европа на християните и да затворим границите на Европейски Съюз за незаконните " и да се преборят за събаряне глобите на Русия.

Потърсен от " Капитал ", Светлозар Лазаров не дава отговор на телефонните позвънявания.

Тайнственият Христо Маринов и забавните му съдружници

Но кой е в действителност Христо Маринов? Първата обществена диря за връзката сред Христо Маринов и " Атака " е от февруари 2015 година Една година след референдума, след който Русия анексира полуострова, делегация на националистите посещава Симферопол, Севастопол и Ялта. " Атака " беше единствената българска парламентарно показана партия, която изпрати наблюдаващи на референдума, а по-късно поддържа Декларацията за самостоятелност на Крим, както и подписания на 18 март 2014 година в Кремъл " Договор за приемането на самостоятелна, суверенна Република Крим в състава на Руската федерация ", се споделя в обява в партийния вестник на партията от този момент.

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров споделя пред домакините: " Братя и сестри, ние знаем, че Крим е бил постоянно част от съветската история, той е съветска земя. Православието, основа на цивилизацията, която през хилядолетията градихме дружно, ще ни въодушевява, с цел да съхраним нашите връзки и за бъдещите генерации. " Редом до него са Христо Маринов и неговият бизнес сътрудник Виктор Родин.

През идващите няколко години Христо Маринов ще е непроменяемо до Сидеров или представители на " Атака " при техните визити в Русия. В партийните медии (вестник " Атака " и телевизия " Алфа " ) той е представян ту като " началник на интернационалния отдел ", ту като " началник на административния уред ". Според регистъра на сътрудниците на Народното събрание, Маринов е консултант по интернационалната политика на водача на " Атака " и ръководител на парламентарната група на " Обединени патриоти " Волен Сидеров.

Христо Маринов е роден в Хасково през 1967 година При информация във фирмените регистри по неговия ЕГН той се появява с друга фамилия - Христо Делинов, чийто адрес в Хасково съответствува с този на Маринов. Като Делинов има две участия във компании в средата на 90-те, а човек с тези имена съгласно изявления в районни, национални и беларуски медии от 2010 година е бил разгласен за търсене посредством Интерпол за машинация в Беларус.

През 2002 година Христо Делинов учредява в италианския пристанищен град Ливорно сдружението Trio Energy Group S.R.L. с предмет търговия с петролни артикули. В италианския указател няма вписани доклади на компанията и не е ясно дали тя е осъществявала активност.

Според следствието на " Еспресо " съветското финансиране за италианските националисти минава през търговия с горива.

Завръщането на Христо Маринов, най-малко съгласно фирмения указател, е през 2012 година, когато в границите на няколко месеца той влиза като съучастник или основава шест сдружения, като в пет от тях си партнира с съветски жители, които по никакъв начин не са инцидентни.

В групата сдружения " Виалиц " ( " Лигал Хаус ", " БГ Фуудс ", " Акаунтинг хаус " ) главен акционер е очевидно близкият до управляващите в Русия Виктор Родин.

Друго общо сдружение сред Христо Маринов и Виктор Родин е " Нова вита плюс ", което е записано на домашния адрес на съветника на Сидеров в Хасково. Там съдружници са различен руснак - Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс. Името на последния не излиза в съветските регистри, а в Латвия има компания за недвижими парцели. Човек със същото име споделя в немско списание на съветски език за чудодейно лекуване, което го е вдигнало на крайници. В изявлението той споделя, че е съвсем неработоспособен от " работа в доблестните органи ", по време на която е изпадал два пъти в клинична гибел след раняване.

В това сдружение забавен е роденият в Грузия през 1966 Александър Рапопорт.

Така може да се направи " обосновано съмнение ", че тримата съдружници на Христо Маринов са с минало в съветските служби за сигурност.

Третата група компании, в които Маринов взе участие, са учредени през 2017 година Това са сдруженията " Сентри Секюрити Юръп " и " Сентри Секюрити Трейдинг ". В тях съдружници са непрекъснато пребиваващият в Москва американски жител Брайън Дугъл и руснакът Олег Сидоренко.

Пред проверяващия уебсайт Bellingcat Брайън Дугъл споделя, че концепцията на двете сдружения е била да асемблира скенери по негов патент, които могат да се употребяват за откриването на неразрешени предмети. Той включва в плана и приятеля си Олег Сидоренко. Според Bellingcat, Сидоренко дава отговор за осведомителната сигурност в съветската компания " КБПМ - информационная безопасность ". Тя е показала за свои сътрудници Федералната работа за сигурност и " Российские космические системы ", която поддържа и създава алтернативнатa на GPS система за геолокализация ГЛОНАСС.

Според Дугъл, представен от Bellingcat, бащaта на Сидоренко е " вторият човек " в " Рособоронэкспорт " и това му дава доста огромни връзки, и когато обсъждахме, че можем да влезем с нашия план в Европа през България ", някой го свързва с Христо Маринов, който е показан като лобист и е изглеждал " впечатляващо ". След като учредяват сдружението обаче, " просто нищо не се случва ". Пред Bellingcat Ерик Дугъл споделя, че ще направи всичко допустимо, с цел да приключи присъединяване си.

Версията на третия съучастник в " Сентри Секюрити " - Методи Митев, съответствува напълно с тази на Ерик Дугъл. " Всичко остана на равнище основаване на сдруженията - ходихме да гледаме терени във Враца, само че нищо не се случи. Правя непрекъснати опити да закрия тези компании, само че без триумф ", сподели Методи Митев пред " Капитал ". Той е безапелационен, че самодейността се е провалила поради Христо Маринов. На въпрос по какъв начин може да бъде открит Маринов Митев дава отговор: " Това е въпрос за един милион $. "

През 2016 година Христо Маринов учредява още две юридически лица - " Болкан инвестмънт енд мениджмънт " и сдружението " Народно единство ", като двете са регистрирани в Дома на Москва на ул. " Раковски " 92 в София.

Общото сред всички тези сдружения е това, че или в никакъв случай не са подавали доклади, или това е било от дълго време, а от оповестените документи излиза наяве, че те не са имали никаква активност.

Над националния интерес

За познанството си с Маринов Методи Митев споделя, че е станало през общи познати: " Той ми оказа помощ за една чудесна самодейност - докарахме в България чудотворната икона " Успокоение на злите сърца ", а по-късно и ме срещна с Карпов, с който работих по самодейността за основаване на школа по шах по неговата метода в разнообразни български градове ", споделя Методи Митев.

Инициативата пропада след изявлението на съветския шахматист в предаването " Тази заран " по бТВ на 19 юни 2017 година, че кирилицата е пристигнала в Русия от Византия. " Тогава споделих, че до момента в който не се извини, аз няма да продължа. Личното ми мнение е, че той е извънредно честен човек и думите му бяха поставени в устата от различен ", изясни той, визирайки Маринов.

Заради изявлението на Карпов министър председателят Бойко Борисов анулира срещата си с него. Същия ден обаче съветският шахматист и Христо Маринов са признати задушевно в постройката на Висшия правосъден съвет от основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Етичната комисия Ясен Тодоров. Там съветският народен представител играе шах със следователи и прокурори.

Раздялата на Маринов с другия му български съучастник не е по-различна. " Той се разграничи от мен, откакто разбра, че не мога да слага нищо над националния интерес. Обяви ме за американски сътрудник ", сподели Хаджиев. За Маринов той споделя: " Изключително харизматичен и доста добре подложен в Москва. Той е острието на съветското бойно копие в България, само че, уви, не е в ръцете на българския народен интерес. "

До публицистичното привършване на броя от " Атака " не са дали отговор на въпросите на " Капитал " за връзките им с Христо Маринов.


Вестникът разгласява изявление със самия Христо Маринов:


Известно ли ви е до Политическа партия " Атака " да е стигало финансиране от Русия?
- Лично аз не разполагам с такива обстоятелства.

Какъв пост заемате в " Атака "?
- Бих бил благополучен да заемам пост в ръководещата коалиция, само че, уви.

Имате редица взаимни компании с съветски жители, които имат политически обвързаности. Как изградихте тези връзки?
- С откровеност и почтеност, упоритостите ми са били да се влага в България и нееднократно съм провел срещи в Министерството на стопанската система, само че след разбор на действителността сътрудниците ми са оценили капиталовия климат като рисков.
Сега в май месец съм поканил " Евро-азиатската асамблея на народите ", на която съм член и в която членуват повече от 60 националности, с вярата, че ще се заинтересуват от вложения в България.

Как направихте връзката с италианските ви съдружници и има ли общо това съдружничество с вашето посещаване със Светлозар Лазаров в Италия през ноември 2017 година и срещите с представители на " Лига "?
- Да, бяхме на посещаване с господин Лазаров (когато беше секретар на Политическа партия " Атака " ) в Италия, където бяхме посрещнати доста задушевно, защото доста от концепциите ни съответстват с " Лига " по въпросите по противозаконната миграция, младежката безработица, демографията. Националните въпроси над всичко друго!

В една от тези компании фигурирате с семейството Делинов. Според изявления от 2010 година от локалната преса човек с имена Христо Делинов от Хасково е бил търсен посредством Интерпол от беларуските управляващи. Как ще коментирате тези обстоятелства?
- Глупости!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР