“At the centre of it all, your eyes, your eyes

...
“At the centre of it all, your eyes, your eyes
Коментари Харесай

Очите на Дейвид Боуи и тяхната забележителна история

“At the centre of it all, your eyes, your eyes … ”

Много аспекти от живота и невероятните достижения на Дейвид Боуи бяха обсъждани през последната година. И въпреки всичко загадъчният стих от водещия сингъл от новия му албум е увещание, че необичайния тип на очите му беше основна част от звездната личност на артиста.

Те участваха неотменно и в акцията на албума Blackstar. За мнозина този образ, в който очите му заемаха централно място, ще остане трайно обвързван с него.

Пълната хетерохромия е относително рядко положение при хората, при което всеки ирис е с очевидно друг цвят, да вземем за пример един наследник и един кафяв.

Но това не е повода, поради която очите на Боуи изглеждаха разнообразни.

Вместо това, резултатът се дължи на положение, известно като анизокория, при което двете зеници имат друг размер. В случая на Дейвид Боуи, лявата му зеница е била постоянно разширана.

Това може да сътвори илюзията за очи с друг цвят, тъй като едната зеница не реагира на измененията в светлината, до момента в който другата го прави. Така че лявото око на Боуи наподобява много мрачно поради чернотото на разширената зеница, съпоставено със синьото на десния ирис.

Разширената зеница е по-податлива на резултата „ алено око “, което от време на време също способства за контраста. Това се случва, когато светлината рефлектира от дъното на окото посредством отворената зеница, и улавя аленото оцветяване от кръвта в короидната лигавица на очната ябълка.

Това ясно се вижда в фотографията Aladdin Sane – Eyes Open от Браян Дъфи (заснета през 1973, само че непубликувана до 2011), употребена върху плакатите за изложбата V&A през 2013.

Как се е случило?

Обяснението за анизокорията на Дейвид Боуи се приписва на рухване след ученическо сборичкване с другар поради момиче. През 1962 бъдещият именит реализатор е единствено на 15. Приятелят е Джордж Ъндъруд, с който по-късно са свирили дружно в няколко групи, преди Ъндуруд да се обърне към образното изкуство. Но лявото око на Боуи остава по този начин.

Един емоционален удар инцидентно е одраскал очната му ябълка, което е довело до парализа на мускулите, които свиват ириса. От този ден насам зеницата на Боуи остава закрепена в отворена позиция.

С времето музикантът явно даже е благодарил на своя другар за това пострадване, казвайки на Ъндъруд, че то му придава „ един тип мистика “. Тази мистика участва в най-впечатряващите му превъплъщения и иконични фотоси, измежду което корицата на Heroes (1977).

В днешния все по-визуален свят, явно захласнат от съвършенството, развалената лява зеница на Боуи става неотменна и завладяваща част от енигматичната му личност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР