Астрономите забелязаха три близки до Земята астероида, които дебнат в

...
Астрономите забелязаха три близки до Земята астероида, които дебнат в
Коментари Харесай

Откриха астероид, който заплашва да унищожи Земята frognews.bg

Астрономите видяха три близки до Земята метеорита, които дебнат в слънчевата светлина. Един от тях е най-големият от всички метеорити, открити през последните осем години и може да съставлява заплаха за Земята.

 

Астероидите принадлежат към групата, намираща се в орбитите на Земята и Венера. Но наблюдението им е необикновено мъчно, тъй като ярката слънчева светлина ги скрива от телескопите.

 

Затова астрономите се възползваха без съмнение от опцията да следят през късия интервал на здрача. Международният екип следи тези галактически камъни благодарение на камерата за тъмна сила, която е оборудвана с четириметровия телескоп Victor Blanco в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo в Чили.

 

Учените разгласиха откритията си в списание Astronomical Journal.

Един метеорит, наименуван 2022 AP7, е необятен километър и половина. Той е в орбита, която в бъдеще може да се пресече със Земята, само че за откривателите е мъчно да изчислят по кое време ще се случи това.

 

" По време на нашите наблюдения на здрача ние изследваме региона вътре в орбитите на Земята и Венера в търсене на метеорити “, написа в известие водещият създател Скот Шепард, астроном от Лабораторията за Земята и планетите в Научния институт Карнеги във Вашингтон.

 

" Днес открихме два огромни близки до Земята метеорита с диаметър един километър. Ние назоваваме метеорити с подобен размер " убийци на планети ", сподели той.

Учените са открили, че този метеорит пресича орбитата на Земята, само че това се случва, когато Земята е от противоположната страна на Слънцето.

 

Този модел на придвижване ще продължи епохи, защото са нужни пет години на метеорит, с цел да направи цялостна обиколка към Слънцето. Но с течение на времето орбиталното придвижване на метеорита ще съвпадне със земното. Учените не знаят точната траектория на метеорита и по тази причина не могат да кажат какъв брой рисков ще бъде той в бъдеще. Но към този момент " ще стои надалеч от Земята ", сподели Шепард.

 

Близък до Земята метеорит с размер километър или повече " би имал унищожителен резултат върху живота, какъвто го познаваме ", сподели ученият. Прахът и замърсяването ще изпълнят земната атмосфера за години напред. Планетата ще се охлади и слънчевата светлина няма да доближи повърхността й.

 

" Ще има всеобщо измиране, каквото Земята не е виждала от милиони години “, сподели Шепард.

 

През идващите две години изследователският екип чака да открие още повече метеорити, свързани с " убийците на планети “ в хода на работата си. Учените считат, че има съвсем хиляда близки до Земята обекти, по-големи от километър. Благодарение на наблюденията, направени през последното десетилетие, 95% от сходни обекти са открити.

 

Други два метеорита, 2021 LJ4 и 2021 PH27, са в по-безопасни орбити и не съставляват опасност за Земята.

 

Но учените са заинтригувани от метеорита 2021 PH27, тъй като той е най-близкият прочут метеорит до Слънцето. Докато този галактически камък се доближава до нашата звезда, повърхността му се нагрява до точката на размразяване на оловото.

 

Астрономите, търсещи метеорити, са изправени пред огромни провокации, когато желаят да намерят галактически скали във вътрешната слънчева система, която включва Меркурий, Венера, Земята, Марс и основния астероиден пояс. Поради ярката слънчева светлина те могат да следят с наземни телескопи единствено два пъти дневно в продължение на 10 минути.

 

Но даже по време на здрача е доста мъчно за астрономите заради яркото небе на назад във времето, което е осветено от Слънцето. За да изследват вътрешната слънчева система, те са принудени да насочат телескопите си покрай хоризонта. А това значи, че те би трябвало да надникнат в Космоса през плътната земна атмосфера, която замъглява облика.

 

Наблюдението с наземни телескопи е мъчно, само че наблюдението на вътрешната слънчева система с галактически телескопи като Хъбъл или Джеймс Уеб нормално е невероятно, тъй като слънчевата топлота и интензивната светлина могат да изпържат инструментите. Следователно лещите на телескопите на двете галактически обсерватории гледат в противоположна посока от Слънцето.

 

Широкоъгълната камера за тъмна сила оказа помощ на астрономите да решат проблеми с наблюдението и те съумяха да изследват в елементи голямото пространство на нощното небе.

 

" Трябва да учим огромни области от небето, защото вътрешните метеорити са необичайност. Нуждаем се от задълбочено изображение, защото метеоритите са съвсем невидими и безусловно би трябвало да се оправяме с яркото здрачно небе покрай Слънцето, както и изкривяващ резултат на земната атмосфера ", сподели Шепърд. Тъмната сила е в положение да покрие огромни области от небето с дълбочина, която дребните телескопи не могат да доближат. Това ни разрешава да проникнем по-далеч, да покрием огромна повърхност и да учим вътрешната слънчева система в метод, по който не можехме преди. "

 

Близките до Земята обекти са метеорити и комети, които обикалят в границите на 48,3 милиона километра от Земята. Откриването на закани от близки до Земята обекти, които могат да причинят огромни вреди на нашата планета, е главната задача на НАСА и други галактически организации по света.

 

В момента няма нито един метеорит, който да се насочи към пряк конфликт със Земята. Но общо в околоземното пространство има повече от 27 хиляди метеорита с всякаква форма и размер.

 

През септември НАСА потвърди, че може да промени посоката на метеорит в Космоса с задачата DART (Double Asteroid Redirection Test). Първо обаче астрономите би трябвало да намерят галактически камъни, които съставляват опасност за нашата планета. Инструменти като Dark Energy Camera и бъдещи галактически обсерватории като Near Earth Object Surveyor могат да дефинират местоположението на незнайни до момента метеорити с висока акуратност.

 

Изследването на астероидните клъстери и вярното им схващане ще помогне на учените да схванат по какъв начин тези галактически обекти са разпределени и се движат и по какъв начин слънчевата сила ги разрушава на части с течение на времето.

 

" Нашето проучване с камерата за тъмна сила е едно от най-големите и точни наблюдения на обекти в орбитата на Земята и покрай орбитата на Венера ", сподели Шепард. " Това е неповторима опция да разберем какви видове обекти се крият във вътрешната слънчева система. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР