Астрономите са забелязали голямо и загадъчно тъмно петно в атмосферата

...
Астрономите са забелязали голямо и загадъчно тъмно петно в атмосферата
Коментари Харесай

Открито е мистериозно тъмно петно на Нептун

Астрономите са забелязали огромно и загадъчно мрачно леке в атмосферата на Нептун, което има ненадейно ослепителен сателит.

Наблюдението е направено благодарение на доста огромния телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.

Космически обсерватории като галактическия телескоп " Хъбъл " и преди са следили сходни на вихри стихии, които наподобяват като тъмни петна, в атмосферата на синята планета, само че за първи път телескоп на Земята следи такива в Нептун.

Според ново проучване, оповестено в списание Nature Astronomy, тези нови наблюдения хвърлят повече светлина върху явлението.

Още от първото разкриване на мрачно леке постоянно съм се чудил какво съставляват тези краткотрайни и неуловими тъмни черти ", споделя в изказване водещият създател на проучването Патрик Ъруин, професор по планетарна физика в Оксфордския университет.
Газови колоси и тъмни петна

Гигантските газообразни планети в нашата Слънчева система, в това число Нептун, са известни с тъмните петна, които се появяват в атмосферите им, като да вземем за пример Голямото алено леке на Юпитер - стихия с вековна отминалост.

Нептун, мразовит колос, е имал голям брой стихии, следени от Хъбъл през годините. Всички стихии наподобява следват модел на появяване и изгубване в продължение на две години, което ги прави сложни за проучване. Вояджър 2, сонда на НАСА, изстреляна през 70-те години на предишния век, също е забелязала две тъмни стихии на Нептун по време на прелитането си над планетата през 1989 година, само че те са изчезнали доста преди Хъбъл да може да ги следи при снимането на изображения на Нептун през 1994 година Голямото мрачно леке на Нептун, прозвището, обещано на най-голямата стихия, следена от Вояджър 2, беше толкоз огромно, че можеше да побере Земята.

Бурите на Нептун се държат друго от ураганите на Земята. Тъмните петна са системи с високо налягане, които стартират устойчиво и се въртят по посока на часовниковата стрелка, до момента в който ураганите в северното полукълбо на Земята са системи с ниско налягане, които се въртят назад на часовниковата стрелка.

 Новооткрита характерност на Нептун

Нептун, чийто наследник нюанс се дължи на метана в атмосферата му, е заледен свят със междинна температура от минус 392 градуса по Фаренхайт (минус 235 градуса по Целзий) и крещящи ветрове, които изпращат замръзнали метанови облаци по цялата планета със скорост от 1 200 благи в час (1 931 километра в час). Това е най-отдалечената планета в нашата Слънчева система, на към 30 пъти по-далеч от Слънцето, в сравнение с е Земята, и това разстояние прави пладне на Нептун да наподобява като здрач на Земята.

Когато през 2018 година " Хъбъл " откри нови тъмни петна на Нептун, екипът на Ървин се възползва от шанса си да организира наблюдения на Земята благодарение на Много огромния телескоп и неговия инструмент Multi Unit Spectroscopic Explorer, или MUSE. Според Европейската южна обсерватория инструментът разрешава на астрономите да следят целия астрономически обект едновременно в разнообразни дължини на светлинните талази.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР