Астрономите са готови скоро да покажат първия директен образ на

...
Астрономите са готови скоро да покажат първия директен образ на
Коментари Харесай

Видео на черна дупка - за пръв път в човешката история

Астрономите са подготвени скоро да покажат първия пряк облик на черна дупка и околния ураган от бяло-горещ газ и плазма, непреклонно привлечени от гравитацията в неговата ненаситна паст, дружно със светлината, която генерират. Картината ще бъде снимана от един от телескопите Event Horizon, мрежа от осем радиотелескопа, разпръснати в Космоса.
Пол Макнамара, астрофизик от Европейската галактическа организация и академик от плана за задачата, която ще следи обединяването на огромни черни дупки в космоса, оказа помощ на Агенция Франс Прес да сложи това, което той назовава " извънредно техническо достижение ", в подобаващ подтекст.
Откъде знаем, че съществуват черни дупки?
" Разбира се, ние мислим за черната дупка като нещо доста мрачно. Но масата, която гълтам, образува по този начин наречения акреционен диск, който става толкоз парещ, че свети и излъчва светлина “, показа ученият.
През годините учените натрупат непреки наблюдения - рентгенови лъчи, идващи от обекти, да вземем за пример в други галактики. През септември 2015 година детекторите за гравитационни талази LIGO в Съединени американски щати направиха премерване на две черни дупки, които се сблъскаха.
„ Всички доказателства, които имаме от вселената - рентгенови лъчи, радио талази, светлина - сочат към тези доста компактни обекти, а гравитационните талази удостоверяват, че те в действителност са черни дупки, даже и да не сме виждали такива. ", изясни Макнамара.
Какво е " небосвод на събитията "?
" В центъра на черната дупка има нещо, което назоваваме " сингуларност " - голямо количество маса, сгъната до безпределно дребна, нулева точка в пространството. Ако достигнете несъмнено разстояние от тази сингулярност, скоростта на бягство пада под скоростта на светлината. Това е хоризонтът на събитията. Това не е физическа преграда - не можете да стоите на нея. Ако сте вътре, не можете да избягате, тъй като ще се нуждаете от безкрайна сила. Ако сте от другата страна, бихте могли да избягате - по принцип ", продължава обяснението си ученият.
Колко огромна е черната дупка?
" Диаметърът на черната дупка зависи от нейната маса, само че постоянно е двойно по-голяма от това, което назоваваме радиуса на Шварцшилд. Ако Слънцето се свие до точка на сингулярност, радиусът на Шварцшилд ще бъде три километра, а диаметърът ще бъде шест. За Земята диаметърът ще бъде 18 милиметра, или към три четвърти от инча. Хоризонтът на събитията в черната дупка в центъра на Млечния път, е с размери към 24 милиона километра.
Как ще наподобява изображението?
Телескопът няма да снима самата черна дупка, а материалът, който е уловил. Няма да е огромен диск с висока резолюция, както в холивудския филм " Интерстелър ". Но може да забележим черно ядро с ослепителен пръстен - акреционният диск към него.
Светлината зад черната дупка се огъва като леща. Без значение каква е ориентацията на диска, ще го видите като пръстен заради мощната гравитация на черната дупка. Визуално ще наподобява доста на затъмнение, макар че механизмът е напълно друг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР