Астрономите най-после откриха скалиста планета с атмосфера след дългогодишни опити,

...
Астрономите най-после откриха скалиста планета с атмосфера след дългогодишни опити,
Коментари Харесай

Астрономите откриха скалиста планета с атмосфера

Астрономите най-сетне откриха скалиста планета с атмосфера след дългогодишни опити, оповестява Ройтерс.

Изследователите от години търсят скалисти планети с атмосфера оттатък нашата Слънчева система - характерност, която се счита за значима за съществуването на живот. Изглежда, че най-сетне са разкрили такава. Но тази планета - явно с повърхнина от разтопена канара, не дава вяра за обитаемост.

В сряда откривателите оповестиха, че новооткритата планета е супер Земя – скалиста и доста по-голяма от нашата, само че по-малка от Нептун. Тя обикаля рисково покрай звезда, по-слаба и малко по-масивна от нашето Слънце, като бързо приключва една обиколка почти на всеки 18 часа.

Наблюденията в инфрачервения набор благодарение на два инструмента, конфигурирани на борда на галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “, демонстрираха съществуването на забележителна - въпреки и негостоприемна, атмосфера, която може би непрестанно се добавя от газове, отделяни от голям океан от магма.

„ Атмосферата евентуално е богата на въглероден диоксид или въглероден оксид, само че може да има и други газове като водни пари и серен диоксид. Настоящите наблюдения не могат да дефинират точния състав на атмосферата “, споделя планетологът Реню Ху от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА, теоретичен началник на проучването.

Данните от „ Джеймс Уеб “ също по този начин не дават изясненост за плътността на атмосферата. Според Ху тя може да е толкоз плътна, колкото земната, или даже по-плътна от тази на Венера, чиято токсична атмосфера е най-гъстата в Слънчевата система.

Планетата, наречена „ 55 Cancri e " или Janssen, е към 8,8 пъти по-масивна от Земята, с диаметър към два пъти по-голям от този на нашата планета. Тя обикаля към звездата си на една 25-ата част от дистанцията сред най-вътрешната планета на Слънчевата система Меркурий и Слънцето. В резултат на това температурата на повърхността й е към 1725 градуса по Целзий.

„ Всъщност това е една от най-топлите известни скалисти екзопланети “, споделя астрофизикът и съавтор на проучването Брис-Оливие Демори от университета в Берн, Швейцария, употребявайки термина за планети отвън нашата Слънчева система.

„ В нашата вселена евентуално има по-добри места за отмора “, пошегува се той, представено от Ройтерс.

Планетата евентуално е приливно заключена, което значи, че непрекъснато е обърната с една и съща страна към звездата си, сходно на Луната към Земята. Тя се намира в нашата вселена Млечен път на към 41 светлинни години от Земята, в съзвездието Рак. Известно е още, че към звездата-домакин обикалят още четири планети, всичките газови колоси.

Тази звезда е гравитационно обвързвана с друга звезда в двойна система. Другата звезда е алено джудже - най-малкият тип елементарна звезда. Разстоянието сред тези спътници е 1000 пъти по-голямо от дистанцията сред Земята и Слънцето, а на светлината са нужни шест дни, с цел да стигне от едната до другата.

„ Планетата не може да бъде обитаема “, сподели Ху. „ Тя е прекомерно гореща, с цел да има течна вода, считана за причина за живот “.

Всички предходни екзопланети, за които е открито, че имат атмосфера, са били газообразни, а не скалисти. Тъй като „ Джеймс Уеб “ уголемява границите на проучването на екзопланети, откриването на скалиста планета с атмосфера съставлява забележителен прогрес в астрофизиката, отбелязва Ройтерс.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР