Астрономите наблюдават голям астероид, който лети покрай Земята. Той обаче

...
Астрономите наблюдават голям астероид, който лети покрай Земята. Той обаче
Коментари Харесай

Голям астероид ще прелети покрай Земята днес

Астрономите следят огромен метеорит, който лети около Земята. Той обаче не съставлява заплаха за планетата, съобщи пред РИА Новости Борис Шустов, теоретичен шеф на Института по астрономия на Руската академия на науките.

Астероид № 52768 (1998 OR2) с диаметър от 1,8 до 4 километра ще се приближи до Земята на минимално разстояние на 29 април в 12.56 часа българско време. Разстоянието сред него и планетата ще бъде към 6,29 милиона километра, което е 16 пъти по-голямо от дистанцията до Луната. Астероидът е евентуално рисков, тъй като полетният му път пресича орбитата на Земята.

“Всяко идващо тяло е забавно за науката. Не е нужно да го разглеждане от дистанцията от стотици милиони километри, само че тук ще бъде близо, тогава, несъмнено, ще има стратегия за наблюдаване, оптична и радио ”, сподели той.

Според Шустов, благодарение на радиотелескопи е допустимо да се дефинира скоростта на метеорит с акуратност до милиметри в секунда, да се построи точното му изображение и да се огледа под повърхността, като се изследва структурата му.

“Откъде идват тези ” чудовища? Те летят от главния астероиден пояс заради феномен като резонанса на Юпитер “, изясни ученият.

Говорим за гравитационното „ влияние “ на Юпитер, когато орбитите на планетата и метеоритите попадат в резонанс. Ако не бяха разтърсванията от Юпитер, тогава метеоритите, които летят във вътрешната част на Слънчевата система, нямаше да останат за 10 милиона години. Но през последните 2 милиарда години темпът на “бомбардировката ” на Луната, съгласно кратерите, по които учените вършат оценка, на процедура не се е трансформирал или се е трансформирал нищожно, изясни Шустов.

“Как галактическите тела попадат в зоната на резонанса? Науката се занимава с това към момента ”, сподели ученият.

“Този метеорит също лети оттова. Той е значителен – 4 км. Как се е преместил от кръгова орбита към удължена, е забавно за науката ”, добавя още той. Въпреки това ученият означи, че този метеорит не е рисков за Земята.

“Това е доста надалеч ”, сподели той.

По-рано в изявление за РИА Новости научният шеф на московския планетариум Файна Рублева съобщи, че жителите на Европа няма да могат да видят прекосяването на метеорита на минимално разстояние от Земята, даже и посредством телескоп, тъй като това ще стане денем. За тези райони, от които може да бъде следен, той ще наподобява „ като едва блестяща точка “, добави Рублева. Там може да се види посредством любителски телескоп или добър бинокъл. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР