Астрономическите обекти в Слънчевата система открай време представляват интерес за

...
Астрономическите обекти в Слънчевата система открай време представляват интерес за
Коментари Харесай

Какви суеверия съпътстват появата на комети?

Астрономическите обекти в Слънчевата система от много време съставляват интерес за хората от разнообразни култури. През годините те са гледали на тях освен като на тайнствени формирания, само че и като на явления, загатващи за приближаващи неприятни събития. Това става причина кометите да бъдат наричани пратеници на гибелта и опасност за Вселената.

С смут и в същото време със благоговение представителите на другите общности се отнасяли към тях. Те виждали в кометите разнородни облици. Едни вярвали, че кометата е жена с дълга коса, символизираща гибелта. Други пък виждали в астрономическия обект меч, който предвещава войни и бедствия. Тези поверия обаче не са по никакъв начин инцидентни. Те са провокирани от голям брой злочести събития в историята.

Така да вземем за пример Аристотел преписва на комета от 373-372 година прочие н.е. мощно земетресение Ахайе. Тя е свързвана още с чуми, наводнения и други бедствия. Наричана е предходник на стихии и студове.

Някъде към шести век част от известната ни Халеева комета, която през избран интервал от време минава около планетата, се е разрушила в нашата атмосфера. Това, от своя страна, довело до фрапантна смяна в температурата. Заради понижаването на градусите настъпила суша, която пък станала причина за апетит.

След като кометата се е разрушила, прахът от нея се е разнесъл в земната атмосфера, скривайки Слънцето. Последвал низ от произшествия. Това станало причина хората от Древността да считат, че тя е предходник на несгоди, настояват учени от Колумбийския университет.

Кометите участват от много време в историята. Появата им нормално се счита за неприятна прокоба, счита и Уди Съливан от Вашингтонския университет.

Същевременно съгласно римляните гибелта на Юлий Цезар е предсказана от комета и това става причиня римляните да имат вяра в неговата божественост. Друга комета пък съгласно тях е предизвикала голям брой кръвопролития по време на борба сред Помпей и Цезар.

Кометите не престават да провокират боязън и по-нататък в историята. В Англия Халеевата комета е оповестена за извършител на чумната зараза, както и притежател на други неприятни събития. През Средновековието нейната поява била обвързвана с разрастването на Османската империя, всяваща боязън в редица нации. След завоюването на Константинопол през 1453 година страхът към кометата на Халей се усилва.

Сред набедените кометите е и Хейл Боп. С нейното откриването през 1995 година се потегля мълвата, че тя крие в себе си НЛО. В щата Калифорния, Съединени американски щати, е образувана религиозна група, която твърди, че с тази комета настава и краят на света. При приближаването на обекта през 1997 година, съвсем четиридесет индивида поставят завършек на живота си.

Същевременно не всички общности били уверени в злините на кометите. През седемнадесети век европейците вярвали, че кометите повлияват на времето и способстват за добиването на по-качествено вино.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР