Астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол отварят врати за посетители

...
Астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол отварят врати за посетители
Коментари Харесай

Обсерваторията в Ямбол отваря врати за посетители днес

Астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол отварят порти за гости до 17 часа. Причината е, че  заради времето беше анулирано посрещането на първия пролетен изгрев в тракийското скално светилище на Зайчев връх.Юлия Върбанова -  шеф на обсерваторията, изясни:
" Днес на 21-и март навършваме 47 години. В далечната 1971 година в пролетния ден, 21-и, е бил денят, в който публично е открита астрономическата обсерватория в нашия град, която в продължение на годините е почнала да се построява в един доста мощен интервал на науката – изстрелването на първия неестествен сателит, полета на първия космонавт, стъпването на първия човек на Луната, Но този интерес на и това предпочитание на жителите на Ямбол, на доста то хиляди посетителите във всичките тези години е потвърдило във времето, че ние имаме място и се превърнахме в единствения планетариум в Югоизточна България.

Днес на Отворените порти ще бъде показана звездна еволюция, легенди и митове за съзвездията, също по този начин ще представим и целия астрономически комплекс, който включва също, което не други места го няма в страната, а това е един географски комплекс, който включва слънчеви часовници, които са по наш план, ние сме ги изработвали, богата сбирка от скали и минерали и метеорологична площадка с действително работещи метеоуреди. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР