Астрономи засякоха следи от водни пари на екзопланета, която обикаля

...
Астрономи засякоха следи от водни пари на екзопланета, която обикаля
Коментари Харесай

Планетата, на която откриха вода, не прилича на Земята

Астрономи засякоха следи от водни пари на екзопланета, която обикаля в орбита към своята звезда на разстояние, което разрешава на водата да съществува в течно положение. Един от главните признаци за съществуването на живот.

Планетата K2-18b се намира на 110 светлинни години от Земята. (Една светлинна година се равнява на дистанцията, което светлината изминава за една година. Скоростта на светлината е 300 000 м/с).

„ Това е първото сходно изобретение в историята ", споделя Ангелос Цярас, астроном в Лондонския академични лицей и един от създателите на обявата в Nature Astronomy.

„ Това е единствената планета отвън Слънчевата система, която има подобаващата температура за съществуването на вода в течно положение и атмосфера, което трансформира K2-18b в най-подходящия претендент за планета, на която може би има живот ", споделя той.

Това обаче не значи, че K2-18b е близнак на нашата Земя.

„ Става дума за планета, която на размери е два пъти по-голяма от Земята, а във връзка с масата - K2-18b е осем пъти по-масивна от нашата планета ", изяснява Цярас.

Това значи, че гравитационното ускоряване на следената планета е двойно по-голямо спрямо това на Земята. Тоест, в случай че се озовете на K2-18b придвижването ще е извънредно мъчно, даже непостижимо.

Учените също така означават, че въпреки и звездата, към която обикаля K2-18b да е бледа и дребна, планетата най-вероятно е изложена на доста по-голямо ултравиолетово излъчване в съпоставяне със Земята.

„ Това не е най-подходящото място за почивка ", споделя Инго Уолдман от Лондонския академични лицей.
„ Ако се озовете там, доста бързо ще се разболеете от рак да вземем за пример ", прибавя той.

Това, несъмнено, не значи, че животът би бил неосъществим на K2-18b.

„ Животът там може да е еволюирал по друг метод ", споделя Уолдман.

Учените откриват K2-18b през 2015г. с помощта на галактическия телескоп „ Кеплер ", чиято функционалност е да търси евентуални обитаеми планети във Вселената.

Откриването на водните пари изискуем на ветерана „ Хъбъл ".

От спектралните разбори на фотосите, направени от „ Хъбъл " обаче, не можем да знаем какво е количеството вода в атмосферата на K2-18b. Количеството може да варира от 0.01% до 50%.

Джована Тинети споделя, че единствената информация, която можем да извлечем от фотосите на „ Хъбъл ", е че следата от вода е там. Нищо повече.
Източник: iStock/Getty Images

Направените високотехнологични компютърни модели на планетата допускат, че в атмосферата на K2-18b има съществуване на водород, само че неговото количество също не би могло да бъде открито.

Уолдман споделя, че разновидностите са два: атмосфера с преобладаващо количество водород и вода, само че „ нищо повече " или атмосфера, формирана от разнообразни типове газове, и „ мъничко вода ".

„ Истината може би е някъде по средата ", добавя той.

Цярас счита, че би трябвало да изчакаме идващото потомство високотехнологични галактически телескопи да свършат работата, която „ Хъбъл " и „ Кеплер " не могат за момента.

„ Може би благодарение на „ Джеймс Уеб " на НАСА и „ Ариел " на Европейската галактическа организация, както и други нови измервателни техники, ще успеем да стигнем до истината ", споделя Тинети.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР