Астрономи за пръв път откриха водни пари в атмосферата на

...
Астрономи за пръв път откриха водни пари в атмосферата на
Коментари Харесай

Учени откриха водни пари на потенциално обитаема екзопланета

Астрономи за пръв път откриха водни пари в атмосферата на планета, която се намира в "обитаемата зона " на звездата си, съобщи Франс прес. Това бележи нов стадий в търсенето на признаци на живот отвън Слънчевата система.

Астрономите знаят малко неща за тази доста отдалечена екзопланета, която се намира на разстояние над 1 милион милиарда км от Земята. Но това, което знаят, е доста обещаващо и я прави най-хубавия претендент за търсене на признаци на извънземен живот.

"Откриването на вода в евентуално населен свят, друг от Земята, е доста вълнуващо и ни приближава до отговора на въпроса дали нашата планета е неповторима ", съобщи един от ръководителите на проучването Ангелос Циарас от Лондонския академични лицей.

"Наблюдения с галактическия телескоп "Хъбъл " ни разрешиха да установим, че планетата има атмосфера, която съдържа водни пари ", разясни Джована Тинети от екипа.

Въз основа на данните, събрани от "Хъбъл " през 2016 година и 2017 година, учените основали логаритми, с цел да проучват филтрираната от атмосферата на планетата светлина. Резултатите посочили молекулярния автограф на водни пари. "Не може да се заключи, че има вода в течно положение на повърхността на екзопланетата, само че това е доста евентуално ", добави Тинети.

Освен това планетата е в "обитаемата зона " на звездата си, т.е. не е нито доста близо, нито доста надалеч от своя източник на топлота. Планетата се намира там, където температурата разрешава да има вода в течно положение и да се зароди живот. Температурата е сходна с тази на Земята.

Открита през 2015 година от галактическия телескоп "Кеплер ", екзопланетата K2-18b орбитира към звездата K2-18 - алено джудже в съзвездието Лъв, на разстояние 110 светлинни години от Слънчевата система. Става въпрос за суперземя, която е 8 пъти по-масивна от нашата планета. Въпросната екзопланета евентуално е формирана от силикати и лед.

Преди няколко десетилетия се смяташе, че откриването на потециално обитаеми планети или планети, чиито атмосфери съдържат вода, е в областта на фантазиите. Остава обаче да се измине дълъг път, преди да разберем дали сме сами във Вселената.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР