Астрономи за първи път видяха как изглежда ядрото на газов

...
Астрономи за първи път видяха как изглежда ядрото на газов
Коментари Харесай

Астрономи видяха за първи път как изглежда ядрото на газов гигант

Астрономи за първи път видяха по какъв начин наподобява ядрото на газов колос – какъвто е планетата Юпитер в Слънчевата система. Учените считат, че това ще даде скъпи данни в по-нататъшното опознаване на този вид обекти. Би Би Си написа, че Сатурн и Юпитер имат солидно ядро, обгърнато в пълен пласт водород и хелий.

Досега обаче никой не знаеше какво тъкмо съставляват тези ядра. Екип астрономи считат, че са разкрили камениста сърцевина на газов колос, чиято плътна атмосфера липсва. Учените обаче не са наясно дали ядрото е изгубило атмосферата си при конфликт или в никакъв случай не е развивало такава.
Нова голяма вселена трансформира разбирането ни за Вселената Въртящият се диск е надалеч по-стар в сравнение с се допуска, че е допустимо
Главният академик – Дейвид Армстронг от „ Университета Уоруик “ и сътрудниците му употребявали стратегия, с която засичали „ забележими “ планетарни ядра с помощта на данните от галактическия телескоп „ Тес “.
Снимка: NASA
Въпросният газов колос бил определен поради огромната си маса. Това предизвикало астрономите да схванат за какво планетата е толкоз тежка.

Първоначално специалистите предположили, че обектът е двойна звезда (binary star). Оказало се, че планета с към 3 пъти по-голям радиус от този на Земята и към 39 пъти по-тежка.
Нови фотоси ни демонстрират бурната хубост на Юпитер (ГАЛЕРИЯ) Кадрите са снимани от галактическата сонда „ Юнона “
TOI 849 b е била открита да обикаля звезда, сходна на Слънцето на 730 светлинни години от Земята. Температурата е към 1,527 градуса по Целзий и прави обиколка към главната звезда за 18 часа.

„ Ако в миналото планетата е била сходна на Юпитер, има няколко метода, по които може да загуби газообразната си обвивка - така наречен tidal disruption event, при който звездата се приближи прекомерно покрай главната звезда и е безусловно „ раздрана “ от притегателната ѝ мощ или конфликт с друга планета в късния интервал на нейното образуване “, отбелязва Армстронг.
Проучване: Млечният път може да е дом на повече от 30 извънземни цивилизации Изследването взима поради броя планети в Млечния път, на които е допустимо да се зароди живот по метода, по който той се е появил на Земята
По думите му може да става въпрос за „ несполучлив “ газов колос, при който фактор е дискът с газ и прахуляк към планетата.

„ Мисля, че една от най-големите улики е, че открихме планетата в „ горещата Нептунова пустиня “, която е район на параметрично пространство, в което нормално не намираме планети “, посочи астрономът.

Според него това загатва, че планетата е минала през необикновена еволюция, при която е по-вероятно да е изгубила атмосферата си. Ще са нужни още наблюдения обаче тезата да се удостовери.

Откритията са оповестени в сп. „ Нейчър “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР