Астрономи смятат, че са открили доказателство за съществуването на черна

...
Астрономи смятат, че са открили доказателство за съществуването на черна
Коментари Харесай

Астрономи откриха черна дупка с размера на Юпитер?

Астрономи считат, че са разкрили доказателство за съществуването на черна дупка с размера на Юпитер, която странства из Млечния път.

Те не са я следили непосредствено – въпреки всичко това е пространство в космоса, от което нищо (дори светлината) не може да се измъкне. Въпреки това учените са отчели извънредно държание към галактически облак, който наблюдават от известно време насам.

„ Когато ревизирах данните от ALMA за първи път, се развълнувах от обстоятелството, че следеният газ демонстрира явни орбитални придвижвания. Това допуска, че в региона съществува великански незабележим обект “, разяснява Шуня Такекава, астрофизик от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Според Space.com екипът е следил два галактически облака с прякори Балон и Поток. Те се намират на 26 хиляди светлинни години от центъра на Млечния път. Обикновено те се образуват от газ, който се е сблъскал със свръхнова или различен галактически облак. И в двата случая учените чакат облакът да се разшири или да остави зад себе си V-образен претекст, само че не и да орбитира към една съответна точка.

От придвижванията на газа учените доближават до заключенията, че обектът, който го притегля, е 30 000 пъти по-голям от масата на Слънцето – почти с размера на Юпитер. Съответно най-вероятното пояснение е, че става дума за черна дупка.

Черни дупки с сходни междинни размери са относително необичаен галактически феномен. Повечето или са дребни (относително казано) и са се образували след гибелта на звезда, или са великански.

Астрономите имат вяра, че съществуват още две евентуални черни дупки със междинен размер, които се намират наоколо до центъра на Млечния път. Засега обаче доказателствата за тази трета са към момента спекулативни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР