Астрономи съобщиха, че са изчислили точно масата на Млечния път

...
Астрономи съобщиха, че са изчислили точно масата на Млечния път
Коментари Харесай

Астрономи претеглиха масата на Млечния път

Астрономи оповестиха, че са пресметнали тъкмо масата на Млечния път за първи път, употребявайки нови набори от данни, които включват тежестта на тъмната материя. В съдействие сред НАСА и наблюдателния съд на Европейската галактическа организация " Гая ", екип от специалисти пресметна, че нашата вселена е към 1,5 трилиона слънчеви маси.


Предварителни оценки демонстрират, че масата на Млечния път варира сред 500 милиарда и 3 трилиона пъти масата на Слънцето.

Несигурността произтича основно от разнообразни способи, употребявани за премерване на тъмната материя - която не всмуква или отразява светлина и се счита, че съставлява съвсем 90 % от материята във Вселената.

" Ние просто не можем да открием тъмната материя непосредствено ", споделя Лора Уоткинс от основаната в Германия Европейска южна обсерватория. " Това е, което води до актуалната неустановеност в масата на Млечния път - не можете да мерите тъкмо това, което не можете да видите. "

За да преодолее това, екипът мери скоростта на кълбовидните купове - плътни групи от звезди, които обикалят към галактиката на големи дистанции.

" Колкото по-масивна е галактиката, толкоз по-бързо нейните кълбовидни купове се движат под действието на нейната гравитация ", споделя Н. Уин Еванс от Института по астрономия към университета в Кеймбридж.

Изследователите са съумели да употребяват данните, събрани от сондата " Гая " и телескопа " Хъбъл " на НАСА, с цел да измерят страничното придвижване на куповете. От това те могат да изчислят общата им скорост и от това - тяхната маса.

Млечният път, галактиката, която съдържа Слънчевата система, в която е Земята, е дом на до 400 милиарда звезди и към 100 милиарда планети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР