Астрономи са открили вероятно най-яркия обект във Вселената - квазар

...
Астрономи са открили вероятно най-яркия обект във Вселената - квазар
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-яркия обект във Вселената

Астрономи са разкрили евентуално най-яркия обект във Вселената - квазар с черна дупка в сърцето, който пораства толкоз бързо, че гълтам еквивалента на едно слънце дневно, съобщи Асошиейтед прес. 

Рекордният квазар свети 500 трилиона пъти по-ярко от Слънцето. Черната дупка, захранваща този отдалечен обект, е над 17 милиарда пъти по-масивна от централната звезда на Слънчевата система, написа в сп. " Нейчър астронъми " екипът, управителен от австралийски учени. 

На изображенията квазарът може и да наподобява на елементарна точка, само че в визията на учените той е много свирепо място.

Въртящият се диск към черната дупка на квазара - светещ завихрящ се газ и друга материя от погълнати звезди, е като галактически вихър.

" Този квазар е най-бурното място във Вселената, което познаваме ", споделя в имейл водещият създател Крисчън Улф от Австралийския народен университет.

Европейската южна обсерватория вижда обекта J0529-4351 по време на проучване на небето през 1980 година, като в началото той е считан за звезда.

Едва предходната година обектът е разпознат като квазар - извънредно дейното и светещо ядро на вселена. Това е доказано от наблюдения с телескопи в Австралия и пустинята Атакама в Чили.

" Вълнуващото при този квазар е, че той се е криел пред очите ни и преди този момент е бил неправилно систематизиран като звезда ", споделя в имейл Приямвада Натараджан от Йейлския университет, който не е взел участие в проучването. 

Тези по-късни наблюдения и компютърно моделиране откриват, че квазарът гълтам еквивалента на 370 слънца годишно - почти по едно дневно, написа Българска телеграфна агенция. По-нататъшният разбор демонстрира, че масата на черната дупка е 17 до 19 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Необходими са още наблюдения, с цел да се разбере скоростта на растежа ѝ. 

Квазарът се намира на 12 милиарда светлинни години и съществува от ранните дни на Вселената. Една светлинна година се равнява на 9,4 трилиона километра.

Astronomers have discovered what may be the brightest object in the universe: a quasar that shines 500 trillion times brighter than our sun. The black hole powering it is more than 17 billion times more immense than our sun, scientists add.
— DW News (@dwnews)
Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР