Астрономи са открили невиждана досега галактика, която изглежда лишена от

...
Астрономи са открили невиждана досега галактика, която изглежда лишена от
Коментари Харесай

Астрономите са в шок! Открихме нещо невиждано досега

Астрономи са разкрили невиждана до момента вселена, която наподобява лишена от тъмна материя - изобилната и загадъчна материя, която не излъчва светлина или сила и се счита за фундаментална част от всички галактики, оповестяват международните осведомителни организации, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

Първото по рода си изобретение ще принуди учените да премислят схващанията си за образуването на галактиките. " Не чакахме, че сходно нещо може да се случи ", споделя астрономът и началник на изследователския екип Питер ван Докум от Йейлския университет. " Говорим за извънредно изобретение, като се има поради, че всъщност галактиките би трябвало да съдържат повече тъмна материя, в сравнение с елементарна ", допълват експерти от университета на Торонто, които са взели участие в проучването.

Парадоксално откриването на вселена без тъмна материя освен няма да разклати основите на физиката, само че в реалност може да удостовери съществуването й, означават учените. Галактиката, наречена NGC1052-DF2 и локализирана на към 65 милиона светлинни години от Земята, с изключение на от тъмна материя наподобява е лишена и от газ, и е относително нищожно обитаема от звезди. Въпреки че размерите й са почти същите като на Млечния път, в нея има към 250 пъти по-малко звезди - 400 милиона в съпоставяне със 100 милиарда в нашата вселена. " NGC1052-DF2 е толкоз " нищожна " на материя, че умерено може да бъде наречена " транспарантна ", споделя Ван Докум.

Галактиката NGC1052-DF2 е класифицирана като ултрадифузна. Тъмната материя, която остава най-голямата мистерия за актуалната астрофизика, съставлява към една четвърт от общата маса и сила на Вселената. Тъй като не излъчва светлина, тя не може да бъде следена непосредствено.

Учените изясняват съществуването й с гравитационния й резултат върху галактиките. Обикновената материя включва " неща " като газове, звезди, черни дупки, планети, плюс обувки, чадъри, птицечовки и всичко останало, което човек може да види. Галактиката NGC1052-DF2 е открита благодарение на телескопа " Дрегънфлай " в Ню Мексико. Учените нямат пояснение за изчезналата тъмна материя в галактиката NGC1052-DF2, само че въпреки всичко имат няколко догатки. Според тях е допустимо прелом в нея да я е лишил от цялата тъмна материя и газ. Специалистите не изключват и " намесата " на прилежаща солидна вселена.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР