Астрономи са изяснили защо горните слоеве на атмосферата на планетите-гиганти

...
Астрономи са изяснили защо горните слоеве на атмосферата на планетите-гиганти
Коментари Харесай

Разкрита е голяма загадка на Слънчевата система

Астрономи са изяснили за какво горните пластове на атмосферата на планетите-гиганти като Сатурн и Юпитер са горещи, макар че се намират доста по-далеч от Слънцето, в сравнение с Земята. Източникът на топлота беше една от огромните загадки на Слънчевата система, която дълго време оставаше неразгадана, оповестява Phys.org.

Анализ на данните, получени от галактическия транспортен съд Касини на NASA, е посочил, че нагряването на атмосферата на Сатурн се дължи на мощното полярно зарево в южния и северния полюс на планетата.

Електрическите токове, породени от взаимоотношението сред слънчевия вятър и заредените частици, провокират възбуждането на атоми и молекули в състава на въздушната обвивка на газовия колос. След това топлината се разпределя от въздушни течения по цялата планета.

Този механизъм оказва помощ да се реши казусът за какво горната част на атмосферата е толкоз гореща, а останалата част от въздушната обвивка остава студена, както се и чака заради отдалечеността на Сатурн от Слънцето.

Температурата на горните пластове е била измерена посредством наблюдаване на пречупването на светлината от ярки звезди в съзвездията Орион и Голямото куче на границата на атмосферата на Сатурн по време на прелитането на Касини. Това е дало опция да се разбере плътността на въздушната обвивка, която понижава с височината, само че скоростта на намаление зависи от температурата. Оказало се, че температурата доближава най-много покрай полярните сияния.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР