Астрономи, работещи с телескопа в комплекс Very Large Array, са

...
Астрономи, работещи с телескопа в комплекс Very Large Array, са
Коментари Харесай

Откриха нов тип Свръхнова звезда

Астрономи, работещи с телескопа в комплекс Very Large Array, са получили удостоверение на теорията си за съществуването на нов вид свръхнова звезда, чиито детонации са породени от конфликт на две звезди. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Science, заяви БГНЕС.

Огромният масив (VLA) е комплекс от 27 телескопа, ситуирани в южната част на Съединени американски щати, в щата Ню Мексико, работещи като индивидуален телескоп. Общата му разграничителна дарба, заради разнообразието на антени, ситуирани на огромна повърхност, е еквивалентна на антена с диаметър 36 километра. Благодарение на това VLA може да открива обекти, които не могат да бъдат следени с други телескопи. Чрез анализиране на данните за проучване на небето от VLA създателите на проучването разпознават нов вид свръхнова. Преди това учените въз основа на разнообразни данни, са предполагали за съществуването й.

Свърхновите звезди се следят, когато солидна звезда изчерпи горивото си и към този момент не може да устоя на личната си гравитация. В резултат на това ядрото на звездата се взривява, оставяйки след себе си неутронна звезда или черна дупка.

През 2017 година астрономите откриха обект, обозначен като VT J121001 + 4959647, излъчващ ярки радиовълни, които не са били виждани в предходни изследвания.

В астрономията, свръхнова (или супернова) се отнася до няколко типа звездни детонации, пораждащи извънредно ярки обекти, които последователно избледняват в течение на няколко седмици или месеци

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР