Астрономи по цял свят засякоха най-силната експлозия, наблюдавана някога във

...
Астрономи по цял свят засякоха най-силната експлозия, наблюдавана някога във
Коментари Харесай

Астрономи засякоха най-силната експлозия във Вселената до момента

Астрономи по целия свят засякоха най-силната детонация, следена в миналото във Вселената досега, пишат международните медии.

Това е втората най-мощна детонация след Големия гърмеж, за който се счита, че е основал Вселената ни.

Силната детонация идва от солидна черна дупка, която „ оставила кратер “ задоволително огромен, с цел да побере 15 пъти галактиката ни Млечния път.
СЕТИ стартира ново огромно търсене на извънземен живот Институтът ще търси „ техноподпис “ на далечни планети
Все още не е ясно за какво детонацията е била толкоз мощна.

Галактиката, от която идват данните се намира на към 390 млн. светлинни години от Земята и е пет пъти по-голяма от предходния рекордьор. Още по-необичайното е, че мощният гърмеж е станал доста постепенно и се е развивал в продължение на стотици милиони години.

Какво значи, че черната дупка е направила кратер? Освен да гълтам материя и светлина, черните дупки изхвърлят такава от центъра си. Първите данни за мощния гърмеж са засечени още през 2016 година, когато в гъстите звезди към черната дупка се появило празно пространство. Тогава учените отхвърлили разновидността за гърмеж, защото за този резултат трябват големи количества сила.

Сега това празно пространство, което прилича извивка в клъстера от звезди и галактики към черната дупка, е следено от телескопи в Австралия и Индия. Това в композиция със засечени радио талази удостоверява съществуването на гърмеж с невиждана до момента мощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР