Астрономи откриха в орбита на далечна звезда скална планета, 39

...
Астрономи откриха в орбита на далечна звезда скална планета, 39
Коментари Харесай

Ядрото на някога масивна планета обикаля около далечна звезда

Астрономи откриха в орбита на далечна звезда скална планета, 39 пъти по-масивна от Земята и движеща се със зашеметяваща скорост, заяви Ройтерс.

Това може да е оживяло ядро на планета, в миналото може би по-голяма от Юпитер, която е останала без атмосфера. Според откривателите това е най-голямата скална планета, откривана до момента и първото известно голо планетно ядро. Това предлага неповторима опция за по-добро схващане на вътрешността на газови колоси като Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

Планетата, наречена TOI-849b, е на орбита към звезда, малко по-малка и по-студена от Слънцето, която е на 730 светлинни години от Земята.

Газовите колоси са формирани от твърдо ядро, заобиколено от голяма атмосфера най-вече от водород и хелий.

"Тази планета можеше да бъде газов колос като Юпитер, само че е изгубила външната си обвивка. Това може да е станало, тъй като се е сблъскала с друга планета към края на своето образуване или по-късно се е доближила прекалено много до звездата си - изясни астрономът Дейвид Армстронг от университета на Уорик в Англия, водещ създател на проучването. - Друг вероятен вид е развиването на планетата да е спряло по време на образуването, да се е построило ядро, само че да не е съумяла да събере газове. "

Диаметърът й от 43 000 км е малко по-малък от този на Нептун, най-малката от четирите газови планети в Слънчевата система. Той обаче е доста по-голям от земния, който е 12 700 км. Тя е на орбита извънредно покрай своята звезда - доста по-близо от Меркурий в Слънчевата система. Скоростта й на придвижване е 10 пъти по-бърза от земната - една обиколка по орбитата си прави за 18 часа, добавя Българска телеграфна агенция.

"TOI-849b е доста по-масивна, в сравнение с чакаме даже за великански газови планетни ядра - сподели Армстронг - Това може да допуска формиране на нова планета или постепенен път, който ние към момента не разбираме ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР