Астрономи откриха в междузвездното пространство огромни количества фулерени - сложни

...
Астрономи откриха в междузвездното пространство огромни количества фулерени - сложни
Коментари Харесай

Discovery News: Космосът е пълен с наноструктури

Астрономи откриха в междузвездното пространство големи количества фулерени - комплицирани молекули, формирани от атоми на въглерода във формата на куха сфера с наноразмери, оповестява Discovery News, представен от obekti.bg.

Досега те бяха намирани единствено в планетарни мъглявини. Изследването потвърждава, че фулерените са доста по-разпространени във Вселената от считаното до момента. Разработката е оповестена в сп. Astrophysical Journal Letters.

Възможността за битие на фулерени отвън Земята бе демонстрирана напълно наскоро. Авторите на изследването анализирали данни от инфрачервения телескоп Spitzer, и намерили фулерени в четири от изучените с него 250 сектори от небето.

Учените намерили тези молекули в Малкия Магеланов облак - дребна галактика-спътник на нашия Млечен път. Общата маса на фулерените в това звездно скупчване е сравнима с тежестта на 15 земни Луни.

Благодарение на необикновената си конструкция, фулерените могат да придвижват в себе си разнообразни молекули и атоми. Ако те паднат на някой метеорит, рано или късно дружно със наличието си могат да доближат и повърхността на планети.

Напоследък бяха оповестени редица работи, в които се показва, че в Космоса има доста повече комплицирани органични молекули, от считаното до момента. Така в централната част на Млечния път бяха открити молекули, аналогични на тези, даващи усет на малините, а в планетарната мъгливост в съзвездието Жертвеник бяха засечени фулерени от 60 и 70 атома въглерод.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР