Астрономи откриха огромна структура в Млечния път, изградена от много

...
Астрономи откриха огромна структура в Млечния път, изградена от много
Коментари Харесай

Астрономите се шокираха от откритие в Млечния път

Астрономи откриха голяма конструкция в Млечния път, построена от доста взаимосвързани „ люпилни ", където се раждат звезди, оповестиха АП и Би Би Си. Тънката вълна от газове е дълга цели 9000 светлинни години. Широчината й е 400 светлинни години.
 
Разположена е на към 500 светлинни години от Слънцето, което е относително близо от астрономическа позиция. Откритието, разказано в сп. „ Нейчър ", е резултат от план за сформиране на нова карта на Млечния път. За него интернационален екип е анализирал данни от европейския галактически телескоп „ Гая ".

Астрономите „ са шокирани " от откритието. Никой не е очаквал „ да живеем покрай гигантско вълноподобно струпване на газ, или че то образува близкия ръкав на Млечния път ", разяснява Алиса Гудман от Харвард.

Структурата, наречена Вълна на Радклиф на харвардски институт, съдържа звездни люпилни, за които се е мислело, че принадлежат на пръстеновиден пояс към Слънцето. „ Това изцяло промени разбирането ни за галактическия ни „ квартал ", сподели Катрин Зукър от екипа.

Изстреляният през 2013 година европейски телескоп „ Гая " мери дистанциите до съвсем милиард звезди в Млечния път. Това обезпечи „ колосална и точна база данни ", с която могат да бъдат открити големи структури като Вълната на Радклиф, обявиха учените.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР