Астрономи откриха новородена планета, сходна по размер и свойства на

...
Астрономи откриха новородена планета, сходна по размер и свойства на
Коментари Харесай

Откриха новороден събрат на Нептун много близо до Земята

Астрономи откриха новородена планета, сходна по мярка и свойства на Нептун, в съзвездието Микроскоп. Това е първата планета от подобен жанр в непосредствена непосредственост до Земята, оповестява „ Нейчър “.
" Звездата на AU в съзвездието Микроскоп е относително дребна, тя е с почти половината от размера на Слънцето. Такива светила са доста дейни заради мощните магнитни полета. Това може да изясни за какво са били нужни съвсем 15 години, с цел да се открие планета наоколо до нея ", споделя един от създателите на откритието, планетологът от университета в Монреал (Канада) Джонатан Гание, съобщи БГНЕС.
Звездата AU почнала да притегля вниманието на учените през 2003 година, когато астрономите получили първите фотоси на този обект и разкрили, че това е новородена звезда, ситуирана покрай Земята, на разстояние към 32 светлинни години. Интересът към нея се дължи на обстоятелството, че това новородено алено джудже към момента е заобиколено от диск от газ и прахуляк, извърнат към нас „ отстрани “, съобщи БГНЕС.
Тази обстановка разрешава да се следи по какъв начин формата му се трансформира с течение на времето, както и да се дефинира естеството на придвижването на материята в нея. Например преди пет години европейските астрономи разкрили, че по повърхността на този диск непрестанно се движат талази, съществуването на които не е било част от теориите за образуването на звезди и планети.
Няколко години след началото на сходни наблюдения с наземния телескоп IRTF, канадските астрономи разкрили няколко подмятания за съществуването на най-малко една планета в покрайнините на AU.
Учените са получили нужните спомагателни данни, като са употребявали две орбитални обсерватории на НАСА - оптическият телескоп TESS, предопределен да открива планети по директен способ, както и инфрачервената обсерватория Spitzer. Комбинирайки наземни и галактически наблюдения, Гание и неговите сътрудници освен удостоверили съществуването на планетата в аленото джудже, само че и били в положение да изучат нейните свойства.
Оказало се, че тази планета е измежду по този начин наречените „ горещи Нептуни “ - светове, сходни по мярка и свойства на едноименния газов колос в Слънчевата система, само че ситуирани доста по-близо до техните звезди.
По-специално, планетата AU Microscopii b прави едно завъртане към аленото джудже единствено за девет непълни дни, а масата й е към 50 пъти по-голяма от тази на Земята и пет пъти по-малка от тази на Юпитер. Тя е ситуирана вътре в газо-прашния диск, който заобикаля аленото джудже, което учените допускат, че може да изясни за какво следи от нейното битие не са открити през последните години и десетилетия.
Откриването й, съгласно Гание, е изключително значимо за учените, защото астрономи в никакъв случай до момента не са откривали новородени планети в покрайнините на близки до нас звезди. Това ще разреши в бъдеще да се проучат в детайли атмосферата и други свойства на AU Microscopii b, употребявайки наземни и орбитални телескопи. Това от своя страна ще даде на астрономите доста отговори за процеса на образуване на газовите колоси и земноподобните планети и тяхното взаимоотношение с протопланетарния диск.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР