Астрономи откриха множество звезди в Млечния път, възникнали след поредица

...
Астрономи откриха множество звезди в Млечния път, възникнали след поредица
Коментари Харесай

Слънчевата система се е родила след сблъсък на галактики

Астрономи откриха голям брой звезди в Млечния път, зародили след поредност от доближавания и конфликти на нашата вселена и галактиката джудже Sgr DEG, съобщи ТАСС.

Един от резултатите от това взаимоотношение е била Слънчевата система, заяви пресслужбата на Европейската галактическа организация (ЕКА).

"Слънцето е зародило в епохата, когато почнали да се появяват звездите, подбудени от първото доближаване на Sgr DEG с Млечния път ", сподели Карме Галарт, астроном от Астрофизическия институт на Канарските острови в Тенерифе, представена от ЕКА.

Възможно е да съществува гигантска планета покрай Слънчевата система

Според астрономите конфликтите и сливанията на галактики са нормални феномени, които се случват непрекъснато в обозримото галактическо пространство.

Дълго време учените смятаха, че Млечният път не е преживявала интензивно звездообразуване, тъй като се е сблъсквала с релативно дребни галактики джуджета, ситуирани на неголямо разстояние, изясни Галарт. В края на предходната година европейски астрономи открили, че това е неправилно умозаключение. Те изследвали звезди в центъра на галактиката благодарение на телескопа Ви Ел Ти.

Учени откриха новородена гигантска планета наоколо до Земята

Галарт и сътрудниците й разкрили нови свидетелства за това, че зараждането на сегашното "звездно население " на Млечния път е обвързвано значително със конфликта й с други галактики. Учените открили, че Млечният път е претърпяла три относителни близки във времето "бума на раждаемост " на звезди - надлежно преди пет, седем и един милиард години, при които броят на звездите се увеличавал от два до четири пъти.

Преди към 100 милиона години стартира следващият взрив на раждане на звезди в Млечния път, обвързван с галактиката Sgr DEG. Тя се намира в този момент в съзвездие Стрелец на към 65 хиляди светлинни години от Земята. Затова учените са уверени, че галактиката джудже освен е могла да оформи сегашния образ на нашата вселена, само че е изиграла и основна роля за раждането на Слънцето и на доста други звезди, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР