Астрономи откриха характерни признаци за вода на кометата 2I/Борисов, първата

...
Астрономи откриха характерни признаци за вода на кометата 2I/Борисов, първата
Коментари Харесай

На междузвездната комета 2I/Борисов изглежда има вода

Астрономи откриха присъщи признаци за вода на кометата 2I/Борисов, първата пристигнала от междузвездното пространство, заяви Ню сайънтист. Ако това бъде доказано, за първи път се открива вода от друга звездна система в Слънчевата.

Тъй като кометата Борисов беше открита в края на август, астрономите се надпреварват да я следят, преди тя да се приближи до Слънцето при започване на декември. Вече беше видян газ под формата на циан, който се изхвърля от повърхността й - нещо присъщо за кометите в Слънчевата система.

Адам Маккей от центъра „ Годард “ и сътрудниците му в този момент откриха огромни количества О2 към кометата, евентуално резултат от сублимиране на воден лед поради топлината от Слънцето. Те са следили Борисов с инструмент в обсерваторията Апачи пойнт в Мексико. По техните данни кометата създава до 19 кг вода в секунда.

Според Алън Фицсимънс от университета Куинс в Белфаст са следени ясно кислородни молекули, а те насочват към вода на кометата.

Вода отвън Слънчевата система е откривана и преди - в атмосферата на екзопланети или звездообразуващи мъглявини, само че не и толкоз близо. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР