Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на

...
Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на
Коментари Харесай

Откриха най-стария галактически клъстер

Астрономи откриха космически клъстер (суперструктура, формирана от няколко галактики), на 13 милиарда години. Това е най-ранният, което е най-ранният следен до момента. Откритието, може да даде информация за това по какъв начин се развива Вселената, написа AFP, представена от БГНЕС.
" Такова ранно скупчване, наречено протоклъстер, не е елементарно да се открие ", споделя Юичи Харикане, откривател от Националната астрономическа обсерватория на Япония, който управлява интернационалния екип.
" Протоклъстерът е рядка и специфична система с извънредно висока компактност ", изяснява той пред организацията и добавя, че откривателите са употребявали необятното зрително поле на телескопа Субару в Хавай, с цел да " картографират огромна повърхност на небето " при търсенето си.
Откриването на протоклъстера, сбирка от 12 галактики, допуска, че в най-ранните стадии на Вселената е имало огромни галактически структури, за които учените считат, че са се появили преди 13,8 милиарда години.
Една от 12-те галактики от клъстера е известна като Химико - великански газов облак, открит през 2009 година благодарение на същия телескоп.
" Разумно е да открием протоклъстер наоколо до солиден обект, като Химико. Въпреки това ние сме сюрпризирани да разберем, че Химико се намира... на 500 милиона светлинни години от центъра ", разяснява съавтора на откритието Масами Учи. " Все още не се схваща за какво Химико не е ситуиран в центъра ", сподели той. Тези резултати ще бъдат основни за установяването на връзката сред клъстери и солидни галактики, считат откривателите. 
Екипът включва учени от Империал Колидж, Лондон, а изследването е оповестено в петъчния брой на „ Astrophysical Journal “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР