Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че траекториите

...
Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че траекториите
Коментари Харесай

Съществува ли девета планета в Слънчевата система?

Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че траекториите на отдалечени транснептунови обекти могат да се обяснят със конфликти с метеорити , а не с гравитационното въздействие на хипотетична девета планета в Слънчевата система , заяви Лента.
 
Отдалечените транснептунови обекти са небесни тела, ситуирани зад орбитата на планетата Нептун. Смята се, че те не са повлияни от гравитацията й. Възможен далечен транснептунов обект е планетата джудже 90377 Седна, чийто перихелий е два пъти по-отдалечен от орбитата на осмата планета в Слънчевата система.

Някои учени считат, че съществуването на тези небесни тела може би поддържа хипотезата за съществуване на девета планета в Слънчевата система . Според тях отдалечеността на транснептуновите обекти се дължи на гравитацията на тази планета.
 

С помощта на компютърен модел астрономите открили, че дребни транснептунови метеорити се движат по свои орбити по-бързо спрямо по-големи обекти, като планетата джудже 90377 Седна.
 
Сблъсквайки се с нея, те я отпращат към отдалечени региони на Слънчевата система . Този извод съответствува с данните от наблюдения, съгласно които размерите на далечен транснептунов обект и отдалечеността му са взаимносвързани.-->
 

Учени оповестиха за вероятното разкриване на огромно небесно тяло зад орбитата на Нептун през януари 2016 година Хипотетичният обект кръжи към Слънцето по издължена траектория, а по физико-химичните си свойства припомня Нептун.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР