Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през

...
Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през
Коментари Харесай

Суперизригване на Слънцето може да има през следващите 100 години

Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през идващите 100 години може да има слънчево суперизригване, обвързвано с обособяване на сила, която е 1000 пъти по-мощна от тази при нормалните изригвания на светилото, заяви Сайънс алърт.

Подобни изригвания са присъщи за младите звезди. Смяташе се, че е невероятно да има суперизригване в Слънчевата система .

Астрономите са оценени данни, получени от галактическите телескопи " Кеплер " и " Гая ", както и от наземната обсерватория " Апачи пойнт " в Ню Мексико. Те установили, че суперизригвания е имало на 43 сходни на Слънцето звезди.

При младите звезди обособяване на сила се записва един път седмично, а при по-старите звезди - един път на няколко хиляди години. Засега обаче няма по-точна информация за силата на евентуалното изригване и за въздействието му върху Земята.

По мнението на учените, катастрофическият феномен ще докара до софтуерен колапс на актуалната цивилизация, ще нанесе вреди за трилиони долари в целия свят и ще провокира непредвидени техногенни произшествия и стихийни бедствия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР