Астрономи от Тайланд обявиха, че са открили първата по рода

...
Астрономи от Тайланд обявиха, че са открили първата по рода
Коментари Харесай

Астрономи откриха първия астероид с три луни

Астрономи от Тайланд оповестиха, че са разкрили първата по рода си четворна система от метеорит и три луни, които го съпровождат. Досега са познати най-много бинарни системи от два метеорита, само че в никакъв случай не са били забелязвани конфигурации от един метеорит и три по-малки обекта, които са в ролята на луни, оповестяват учените в уеб страницата на Националния институт по астрономически изследвания на Тайланд.

Учените са анализирали метеорита Elektra посредством данни от неговите наблюдения през 2014 година За него се знае, че има две луни и това го прави една от още по-редките системи от галактически обекти.

Учените са създали нов логаритъм за обработка на данните, които пък са събрани от "Много огромния телескоп " на Европейската южна галактическа обсерватория, който се намира в Чили. Алгоритъмът удостоверява, че към Elektra фактически има две луни, само че има и трети, по-малък обект.

Оказва се, че това е трета луна, която е била "скрита " поради яркостта на Elektra. При по-добрата обработка на данните ясно се отличава, че има и трета луна, която обикаля към метеорита един път на всеки 16,3 часа.

Elektra е в главния астероиден пояс на Слънчевата система, който се намира сред Марс и Юпитер. За момента това е първата сходна четворна система от метеорити, само че учените са уверени, че има и други и новият логаритъм ще им помогне да ги открият. Самото изобретение също е значимо, тъй като дава още информация на астрономите за ранните години на Слънчевата система, както и за образуването и еволюцията ѝ.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР