Астрономи от Пенсилванския университет откриха в Слънчевата система над 100

...
Астрономи от Пенсилванския университет откриха в Слънчевата система над 100
Коментари Харесай

Астрономически удар: Откриха над 100 малки планети в Слънчевата система

Астрономи от Пенсилванския университет откриха в Слънчевата система над 100 нови дребни планети в границите на плана Dark Energy Survey за картографиране на крупни структури във Вселената и проучване на тъмната сила, заяви Сайънс алърт.
В разстояние на 5 години, от август 2013 година до януари 2019 година, експертите събирали данни за източници на инфрачервено излъчване в небето от южното полукълбо на нашата планета, в това число за свръхнови и за галактични купове. Високата точност и огромното полезрение се оказали от изгода за вписване на транснептунови обекти - небесни тела в Слънчевата система, които кръжат оттатък орбитата на Нептун.

Били оценени 7 милиарда точки, които се открояват на шумовия декор в данните, с цел да бъдат тествани като претенденти за транснептунови обекти. Учените изключили тези обекти, които не се придвижват, т.е. е невероятно да са дребни планети. В предварителния лист имало 400 претенденти. След повторния разбор били разпознати 316 дребни планети, 139 от които до тогава били незнайни.

Почти всички тези планети се намират на разстояние 30-90 астрономически единици, а 7 от тях - на разстояние 150 астрономически единици (1 астрономическа единица се равнява на междинното разстояние сред Слънцето и Земята).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР