Астрономи от Кембриджкия университет заключиха, че на екзопланетата K2-18b може

...
Астрономи от Кембриджкия университет заключиха, че на екзопланетата K2-18b може
Коментари Харесай

Откриха планета, на която е възможно да има живот

Астрономи от Кембриджкия университет заключиха, че на екзопланетата K2-18b може да има воден океан и подобаващи за живот условия, заяви " Сайънс алърт ".

Въпросната екзопланета се намира на разстояние 124 светлинни години от Земята и орбитира към алено джудже в обитаемата зона, т.е. в област, отдалечена от звездата на разстояние, което е оптимално за битие на вода в течно положение. Диаметърът на K2-18b е 2,6 пъти по-голям от земния, а масата на екзопланетата надвишава 8,6 пъти тази на Земята. Макар че в атмосферата на K2-18b бяха открити водни пари, не е доказано, че екзопланетата е скалиста, а не е газов мини-Нептун.

Новото проучване разкрива, че даже в случай че K2-18b е газов мини-Нептун, на нея по този начин или другояче може да има живот. Било открито, че на екзопланетата има огромно количество водород, а делът на водните пари е 0,02-14,8 %. Там има и малко количество амоняк и метан. Резултатите от моделиране демонстрират, че оптималният дял на водорода от цялата маса на планетата съставлява едвам 6 %, а минималният - към една милионна част.

Това значи, че водородната обвивка на планетата не основава огромно налягане, с цел да може намиращият се под нея воден океан, в случай че въобще съществува, да доближи свръхкритична компактност.

Казано с други думи, на този мини-Нептун може да има задоволително огромен пласт вода в течно положение, в който да се зароди живот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР