Астрономи от института Карнеги и Калифорнийския технологичен институт обясниха съществуването

...
Астрономи от института Карнеги и Калифорнийския технологичен институт обясниха съществуването
Коментари Харесай

Астрономи разкриха загадка, свързана с гигантски пухкави екзопланети

Астрономи от института " Карнеги " и Калифорнийския софтуерен институт обясниха съществуването на загадъчни " пухкави " екзопланети, заяви Сайънс алърт. Става въпрос за планети, чиято компактност е толкоз дребна, че е сравнима с тази на захарен памук. Учените заключили, че тези необикновени обекти в действителност имат доста пръстени.

Били основани модели, с цел да се разбере дали планети с пръстени към тях могат да обяснят свойствата на " пухкавите " екзопланети, които се откриват благодарение на директния способ. Той е основан върху наблюдение намаляването на блясъка на звезда, когато пред нея минава планета. Възможно е да се употребява и различен способ, обвързван с проучване на гравитационното влияние на планета върху звездата й, предава Българска телеграфна агенция.

Масата на " пухкавите " екзопланети е непропорционално ниска спрямо размерите им и съставлява по-малко от 1 % от тази на газов колос със същите размери. Учените предложили хипотезата, че несъответствието се изяснява с това, че гигантските размери на " пухкавите " екзопланети са обусловени от съществуване на пръстени. Резултатите от моделирането посочили, че в някои случаи пръстените фактически могат да допринесат за неправилно установяване на планети като " пухкави ".

За три " пухкави " екзопланети - Кеплер 87с, Кеплер 117с и HIP 41378f, може да се окаже, че имат пръстени. Тези планети се намират задоволително покрай звездите си - по тази причина пръстените им би трябвало да са формирани от скалисти, а не от ледени тела. Освен това въпросните планети би трябвало да са с форма на сплескан сфероид поради високата скорост на въртенето си, с цел да може пръстените им да не се деформират. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР