Астрономи от Франция, Холандия, Великобритания, РЮА, Австралия и Русия откриха

...
Астрономи от Франция, Холандия, Великобритания, РЮА, Австралия и Русия откриха
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-бавния пулсар

Астрономи от Франция, Холандия, Англия, РЮА, Австралия и Русия откриха необикновен пулсар, чийто интервал на завъртане е 23,5 секунди, оповестява уеб сайтът arXiv.org. Това го прави най-бавният разпознат от учените сходен обект. Освен това по-рано се смяташе, че пулсари с толкоз дълъг интервал на завъртане е невероятно да съществуват.

Досега интервалите на завъртане на всички известни пулсари бяха в диапазона сред 1,4 милисекунди (за най-бързите от тях) и 12,1 секунди (за най-бавните). Сред инструментите за търсене на тези обекти е гигантският радиотелескоп "Аресибо ", само че откриването на мудни пулсари е затруднено заради съществуването на нискочестотен "червен " звук.

Алгоритми, употребявани за унищожаване на шума, понижават чувствителността към дългопериодични пулсари, а продължителността на наблюденията на даден обект постоянно не е повече от няколко минути. Бавно завъртащи се пулсари постоянно са откривани по високоенергийното им лъчение.

Пулсарът PSR JO250+5854 е открит благодарение на мрежата от антени LOFAR (LOw Frequency ARray) и е следен чрез телескопи, измежду които радиотелескопът "Грийн Банк " и галактическата обсерватория "Суифт ". Учените открили, че пулсарът се намира на разстояние към 1,6 килопарсека (над 5000 светлинни години).

Зависимостта сред интервала на завъртане на пулсара и забавянето на скоростта му демонстрира, че PSR JO250+5854 се намира зад така наречен линия на гибелта, когато радиоизлъчването на неутронна звезда би трябвало да е прекратено. Един от хипотетичните механизми, свързани с пораждане на радиовълни, е появяването на частици и античастици в полюсите на пулсара, във вакуум, където електричното и магнитното поле не са ортогонални и могат да поддържат огромна разлика сред електричните капацитети. Но при дълъг интервал на завъртане разликата сред електричните капацитети към този момент е незадоволителна за поява на радиовълни.

Според различен модел, част от силата, изразходвана за закъснение на завъртането на пулсара, може доста ефикасно да бъде употребена за поява на радиоизлъчване. Така се основава котловина на гибелта, в която обекти като PSR JO250+5854 могат да съществуват, преминавайки обичайна линия на гибелта. Следователно е допустимо да съществуват и други пулсари с извънредно муден интервал на завъртане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР