Астрономи от Европейската южна обсерватория публикуваха първата снимка на новородена

...
Астрономи от Европейската южна обсерватория публикуваха първата снимка на новородена
Коментари Харесай

Вижте снимката на раждането на нова планета

Астрономи от Европейската южна обсерватория разгласиха първата фотография на новородена планета. Красивото изображение показва оформянето на планета към звезда-джудже.

Процесът е бил сниман към звездата PDS 70. Вижда се оформянето на небесно тяло, като това е първата фотография, от която може да забележим по какъв начин се появява нова планета.

Новата планета е била кръстена PDS 70b и е в орбитата на звезда, чиято възраст съгласно учените е към 10 милиона години. Разстоянието сред новата планета и нейната звезда е почти равно на дистанцията сред Слънцето и Уран.

Анализите демонстрират, че PDS 70b е газов колос с няколко пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Повърхността на планетата е много гореща с температура от към 1000 градуса по Целзий.

В центъра на изображението може да се види черна точка или така наречен коронография – диск, който скрива звездата. По този метод телескопът може да снима зоната към нея.

Съдейки от фотосите, учените считат, че атмосферата на PDS 70b е покрита с облаци, а в центъра ѝ има гигантска празнина.

Първата по рода си фотография е направена с помощта на технологията SPHERE. Тя се базира на техника за култивиране на данни, която регистрира даже най-слабите сигнали за появяването на нови планети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР