Астрономи от Австралийския национален университет установиха, че е налице голямо

...
Астрономи от Австралийския национален университет установиха, че е налице голямо
Коментари Харесай

Астрономи прогнозираха предстоящата смърт на близка галактика

Астрономи от Австралийския народен университет откриха, че е налице огромно приключване на водород от Малкия Магеланов облак - вселена джудже, която е сателит на Млечния път дружно с Големия Магеланов облак, заяви Сайънс алърт.

Загубата на междузвездно вещество способства за преустановяване на звездообразуването.

Малкият Магеланов облак се намира на 200 хиляди светлинни години от Земята. Диаметърът му е 7 хиляди светлинни години, т.е. над 10 пъти по-малък е от този на Млечния път.

Малкият Магеланов облак е гравитационно обвързван с Големия Магеланов облак и е свързан с него чрез зародил в резултат на приливни сили " мост " от междузвезден газ.

В галактиката джудже има доста от така наречен рентгенови двойни звезди - двойни звезди, които са ярки в рентгеновия диапазон на спектъра, и солидни звезди.

Учените следили Малкия Магеланов облак благодарение на австралийския радиоинтерферометър АСКАП (ASKAP - Australian Square Kilometre Array Pathfinder). Било преценено количеството на напускащия галактиката атомен водород - главната нужна за звездообразуването съставна част.

Изтичането на леден газ е от централна област, където към момента се раждат звезди. Така Малкият Магеланов облак постепенно умира в резултат на постепенна загуба на нужната за звездообразуването сила.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР