Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни

Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни ...

Откриха вода на потенциално обитаема планета.


Астрономи обявиха значително откритие в слънчева система на 111 светлинни години от нас.

За пръв път беше засечено наличието на вода в атмосферата на планета, която обикаля в обитаемата зона около своето слънце.

Планетата се казва К2-18б и дава надежди, че на нея може да има форми на живот, подобни на тези на Земята, предаде Дейли Мейл.

"За пръв път откриваме вода на планета, където температурите вероятно са съвместими с наличието на живот", каза професор Джована Тинети от Юнивърсити колидж Лондон (UCL).

Според нея откритието е "сензационно", като детайлите от него са публикувани в списание "Нейчър Астрономи". Обитаема зона се нарича района около една звезда, в който температурите позволяват водата да бъде в течна форма на повърхността на планета.

К2-18б е толкова далеч от Земята, че изпращането на сонда е невъзможно.

Единственият шанс да разберем повече е да чакаме следващото поколение космически телескопи, които би трябвало да са налични в до едно десетилетие.

Потенциално, те биха могли да търсят газове в атмосферата на планета, които може да са произведени само от живи организми, обяснява д-р Инго Уолдман от UCL.

"Това е един от най-големите въпроси в науката и винаги сме се чудили, дали сме сами във Вселената.

В рамките на 10 години ще знаем, дали в атмосферата там има химически вещества, произведени от живи същества", казва Уолдман.

Повече информация и видео: Daily Mail

Източник: slava.bg