Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират, предаде

...
Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират, предаде
Коментари Харесай

Мистериозна експлозия разкрива нов начин, по който умират звездите

Астрономи следиха чужд до момента метод, по който звездите умират, съобщи Ройтерс.

Те виждат извънредно мощна енергийна детонация от антична вселена, провокирана от тип заличаване на звезди, за което се допуска от десетилетия, само че в никакъв случай преди този момент не е следено.

Изследователите настояват, че експлоадирането на гама лъчи може да е породено от конфликт на две компактни звезди в гъстонаселената и безредна среда наоколо до свръхмасивна черна дупка в центъра на вселена в елипсовидна форма. Те подозират, че двете обречени звезди са били неутронни, с маса е почти колкото на Слънцето в сфера с размерите на град.

As with everything else in the universe, stars die. Usually in spectacular fashion. Every star has its own life story, from birth to death.
— Earth.com (@EarthDotCom)
" За да се изясни това експлоадиране на гама лъчи, би трябвало да е имало компактна звезда, а не такава като Слънцето ", споделя астрономът Андрю Леван от университета " Радбуд " в Нидерландия, водещ създател на проучването. То е оповестено в изданието " Нейчър астронъми ".

" Гама изригванията са най-мощните детонации във Вселената. Те освобождават повече сила за единица време, в сравнение с всяко друго известно галактическо събитие. Така че те са в действителност свръхмощни. Името им идва от първия тип светлина, която които виждаме - гама-лъчите, само че в действителност те излъчват през електромагнитен набор ", споделя Вън Фай Фон, астрофизик и откривател от Северозападния университет в Илинойс.

Мощните гравитационни сили на черната дупка в центъра на галактиката могат да провокират безпорядък, смущавайки придвижването на близки звезди и други обекти, а също да усилят вероятността от конфликти - сходно на съревнование по разрушение, настояват специалистите.

" Повечето звезди във Вселената умират по предсказуем метод, който е единствено въз основата на тяхната маса ", споделя Леван. " Това проучване демонстрира нов метод на заличаване на звездите ".

During their quest to find the source of one of the brightest and most powerful explosions in the universe, astronomers discovered a new chaotic way that stars can die.
— CNN (@CNN)
Много от звездите, които са с маса над 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето, умират при гърмеж на свръхнова, оставяйки след себе си неутронни звезди или по-плътни черни дупки, чието гравитационно привличане е извънредно мощно. 

Звезди с не толкоз огромна маса като тази на нашето Слънце пък се трансформират в бели джуджета.

Новите открития демонстрират различен път към звездната крах.

" Идеята, че звездите могат да загинат и посредством конфликти в извънредно плътни райони съществува най-малко от 80-те години на предишния век. Чакахме в продължение на 40 години, с цел да следим това ", споделя Леван.

Изследователите са употребявали данни от орбитални и наземни телескопи, с цел да изследват експлоадирането на гама лъчи в вселена на към 3 милиарда светлинни години от Земята, почти по посока на съзвездието Водолей. Светлинната година е дистанцията, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона км.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР