Астрономи изследваха най-далечния обект в Слънчевата система и определиха неговите

...
Астрономи изследваха най-далечния обект в Слънчевата система и определиха неговите
Коментари Харесай

Това е най-далечният известен обект в Слънчевата система

Астрономи изследваха най-далечния обект в Слънчевата система и дефинираха неговите характерности, заяви Science Alert, представен от dariknews.bg.

Скалистият обект " FarFarOut " (ФарФарАут - ДалечеДалече) беше открит през 2018 година на разстояние към 132 астрономически единици от Слънцето. Той получи краткотрайно име 2018 AG37, само че същинското следва да бъде оповестено от Международния астрономически съюз. Сега знаем доста повече за него и орбитата му.

Той е с диаметър към 400 км, което е в долната част на скалата за планети-джуджета. Първоначалните наблюдения демонстрират, че е със приблизително орбитално разстояние 101 астрономически единици - 101 пъти колкото дистанцията от Земята до Слънцето.

The farthest object in the solar system has been aptly named Farfarout, astronomers announce

— Daily Express (@Daily_Express)

Тъй като Плутон е със приблизително орбитално разстояние към 39 астрономически единици, FarFarOut в действителност е доста надалеч. Орбитата обаче не е кръгова. Астрономите са пресметнали, че най-далечният обект доближава до разстояние 175 астрономически единици, само че и се доближава до 27 астрономически единици, по-близо от Нептун.

Астрономите се надяват най-далечният обект в Слънчевата система да им помогне да опознаят планетите във външната ѝ част.

" FarFarOut евентуално е запратен в Слънчевата система, като се е доближил прекомерно покрай Нептун в далечното минало - сподели астрономът Чад Трухийо от университета на Северна Аризона. - Той евентуално отново ще взаимодейства с Нептун в бъдеще ".

FarFarOut си остава доста мистериозен. Заради огромното разстояние се вижда доста едва и до момента е следен единствено девет пъти. За две години. Астрономите единствено допускат какво може да е - дали неточен обект от Койперовия пояс или ще отговори на критериите за планета-джудже.

Неофициалното име на обекта се появи след откриването на по-ранен " най-далечен " обект през 2018 година Планетата джудже FarOut е със приблизително орбитално разстояние 124 астрономически единици.

'Farfarout' is officially the most distant object in our solar system
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР