Астрономи идентифицираха онова, което изглежда е първата луна извън Слънчевата

...
Астрономи идентифицираха онова, което изглежда е първата луна извън Слънчевата
Коментари Харесай

Астрономи за пръв път откриха луна извън Слънчевата система

Астрономи идентифицираха това, което наподобява е първата луна отвън Слънчевата система, оповестиха Ройтерс и Асошийетед прес. Става въпрос за огромно газообразно небесно тяло с размерите на Нептун, което не припомня другите луни и орбитира към по-масивна от Юпитер газообразна планета.

 © Българска телеграфна агенция / Архив
Откритието е изненадващо, само че не тъй като демонстрира, че луни съществуват другаде - бе въпрос на време да бъде открита луна в друга звездна система. Впечатляващо е какъв брой друга е тази луна спрямо известните на учените към 180 луни в Слънчевата система.

" Тя е огромна и невероятна съгласно стандартите на Слънчевата система ", съобщи астрономът Дейвид Кипинг от Колумбийския университет във връзка новооткритата луна, известна като екзолуна, защото се намира отвън рамките на Слънчевата система.

Луните в Слънчевата система са скалисти или ледени обекти. Смята се, че новооткритата екзолуна и планетата, към която орбитира, са няколко пъти по-масивни от най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер. Екзолуната и нейната екзопланета са газообразни и образуват непредвидена двойка небесни тела. Намират се на 8000 светлинни години от Земята.

Наблюденията на Кипинг и съавтора на проучването Алекс Тийчи от Колумбийския университет са осъществени благодарение на галактическите телескопи " Хъбъл " и " Кеплер ". Ще са нужни обаче спомагателни наблюдения с " Хъбъл " през месец май идната година, с цел да се удостовери откритието.

Екзолуната е доста по-масивна от най-голямата луна в Слънчевата система - Ганимед, която е с диаметър към 5260 км. Смята се, че екзолуната е с почти същите размери като тези на Нептун - най-малката от четирите газообразни планети в Слънчевата система. Диаметърът на Нептун е към 49 000 км. Екзолуната и нейната планета кръжат към звездата Кеплер-1625, чиято температура е сходна с тази на Слънцето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР