Астронавтката Пеги Уитсън се завърна на Земята късно вечерта в

...
Астронавтката Пеги Уитсън се завърна на Земята късно вечерта в
Коментари Харесай

Астронавтка се върна от космоса с най-много рекорди

Астронавтката Пеги Уитсън се завърна на Земята късно вечерта в събота, като приключи рекорден полет.

Уитсън е била общо 665 дни отвън планетата ни – 288 от тях на последната задача – което е повече от всеки различен американец и повече от всяка жена в историята въобще, написа „ Гардиън “.

Тя напусна Международната галактическа станция часове по-рано, дружно с различен американец и руснак. Капсулата им се приземи в Казахстан.

Уитсън сложи няколко върха, до момента в който беше в орбита – тя е най-възрастната астронавтка, на 57 години, както и най-опитната, с едно десетилетие стаж.

Освен това е първата жена в историята, управлявала галактическата станция два пъти.

Другият от завърналите се космонавти, руснакът Фьодор Юрчихин, е прекарал даже повече време в космоса – общо 673 дни за 5 задачи.

Той и Джак Фишър от НАСА се завърнаха след 136 дни на борда на Международната галактическа станция.

Уитсън, биохимик, даде сериозен подтик и в трите си експедиции на станцията, като непрестанно искаше да се организират още и още научни проучвания.

Според учени на Земята даже е било мъчно да удържат темпото ѝ. Тя е опитала даже с храна, като е добавила нови детайли към общоприетите лиофилизирани ястия.

По време на командването ѝ да вземем за пример тортилите бяха заместени с ябълков къс.

В момента трима мъже са на Международната галактическа станция – американец, руснак и италианец. На 12 септември още двама американци и един руснак ще отлетят натам от Казахстан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР