Астронавтите от НАСА Кристина Кук и Джесика Мейър стартираха първото

...
Астронавтите от НАСА Кристина Кук и Джесика Мейър стартираха първото
Коментари Харесай

Стартира първото в историята изцяло женско излизане в открития космос

Астронавтите от НАСА Кристина Кук и Джесика Мейър стартираха първото в историята напълно женско излизане в открития космос, което НАСА излъчи онлайн.

Кук и Мейър, които ще работят в космоса под номерата EV1 и EV2, приведоха скафандрите под ръчно ръководство в 14:38 московско време – това бележи времето на формалния старт на излизането им в космоса. Сега дуетът се готви да напусне шлюзовия отсек „ Куест “, като Кристина Кук е първата, която излиза в космоса, а Мейър я следва.

За Кук това е четвъртото излизане във външната повърхнина на станцията, за Мейър – първото. В НАСА едновременното излизане на две дами в космоса е наречено „ историческо “. Това трябваше да се случи през март, само че тогава МКС нямаше два скафандъра с нужния размер.

Днешната работа в космоса ще бъде отдадена на замяната на развалена предишния уикенд батерия с блок за зареждане и разреждане на батерията в системата за зареждане на американския сегмент на МКС. Отказът на частта, работеща на МКС 19, внесе промени в първичния график за плануваната замяна на батериите на американския сегмент на станцията. По-рано през октомври на това бяха отдадени две излизания в открития космос и бяха планувани още три.

В края на април бе отстранена сходна нередовност на детайла за зареждане на МКС без присъединяване на астронавтите, като авариралото устройство бе сменено благодарение на работна техника, следена от Земята. Този път, с цел да се размени частта, която оперира на МКС през последните 19 години, са нужни астронавти.

Кук и Мейър са 14-ти и 15-и представители на „ слабия пол “, пребиваващи в открития космос. Първата жена беше руският космонавт Светлана Савицкая през 1984 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР