Астронавтите от мисията Аполо 11, които бяха първите, стъпили на

...
Астронавтите от мисията Аполо 11, които бяха първите, стъпили на
Коментари Харесай

50 години от полета на Аполо 11 към Луната

Астронавтите от задачата " Аполо 11 ", които бяха първите, стъпили на Луната преди 50 години, са били подготвени да вършат фотоси с научна цел, заяви Ройтерс.

На Земята тези фотоси се трансформират в знаци на поп културата. Хората събират и си разменят фотоси от кацането на Луната и стъпките по повърхността й. Те стават и основа за творбата " Лунна разходка " на Анди Уорхол и за логото на MTV, когато се появява музикалният канал през 1981 година

Астронавтите от задачата " Аполо 11 " - Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, не са били обучавани да се снимат един различен, само че точно тези фотоси стават най-популярни, сподели Дженифър Левасьор от Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката " Смитсониън ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Именно фотосите на хора вършат всичко същинско за всички, които са на Земята - сподели Левасьор. - Така можем да го разберем, тъй като можем да се сложим на тяхно място ".

Армстронг се сеща да снима Олдрин самичък и му споделя по радиостанцията да се обърне и да театралничи. Друга известна фотография на Олдрин - до американското знаме, е премислена по-внимателно. MTV употребява точно нея за логото си.

Снимките от стъпването на Луната са направени със специфичен фотоапарат, създаден от швейцарската компания " Хаселблад ", който се инсталира на гърдите на скафандрите. Астронавтите е трябвало единствено да се извърнат, в случай че е належащо да създадат някакви настройки и да натиснат копчето.

И тримата астронавти са взимали обемните фотоапарати при пътувания със фамилиите си, с цел да свикнат да работят с тях. Когато Армстронг и Олдрин стъпват на лунната повърхнина обаче, те са имали един уред и е трябвало да си го разменят. Той обаче остава у Армстронг съвсем от самото начало. Затова съвсем всички фотоси с човек на Луната са на Олдрин.

НАСА вижда пропуща чак когато търси фотография на първия човек, стъпил на Луната. Освен това се оказва, че е съвсем невероятно да бъдат различени двамата астронавти. Затова на идващите скафандри НАСА слага персонализирана лента на ръкава. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР