Астронавтите от мисията Аполо 11 - Бъз Олдрин и Майкъл

...
Астронавтите от мисията Аполо 11 - Бъз Олдрин и Майкъл
Коментари Харесай

Тръмп прие в Овалния кабинет астронавти от Аполо 11 за годишнината от кацането на Луната

Астронавтите от задачата " Аполо 11 " - Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, се събраха в Овалния кабинет на Белия дом, където ги одобри президентът Доналд Тръмп в навечерието на 50-годишнината от първото кацането на Луната, заяви Асошиейтед прес.

Президентът Тръмп, който преразгледа галактическата стратегия и в този момент задачата е астронавтите да се върнат на Луната до 2024 година, а през 30-те години да стигнат до Марс, сподели, " връщаме блясъка " на проучването на космоса, предава Българска телеграфна агенция.

Двамата синове на Нийл Армстронг - първия човек, стъпил на Луната, също участваха на срещата, както и първата дама Мелания Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и шефът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Дебатът Луна-Марс още веднъж беше възобновен на срещата. Президентът попита дали може до Марс да стигнат астронавти, без първо да се върнат на Луната.

Майкъл Колинс, който обикаля към Луната в командния модул, до момента в който Армстронг и Олдрин се спускат на повърхността й, отговори, че поддържа концепцията за пряк полет до Марс, заобикаляйки Луната.

" Изглежда би трябвало да е право към Марс, кой знае по-добре от тези хора? " - означи Доналд Тръмп.

Брайдънстайн обаче акцентира значимостта на Луната като подготвителен обект и сподели, че поради подреждането на планетите галактически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването до такава степен е седем месеца в една посока.

" Какво става, в случай че бъде пропуснат моментът. Ще загазят ли? - попита Доналд Тръмп. - Не бих желал да съм на този транспортен съд. "

Олдрин означи, че е отчаян от пилотираното проучване на космоса през последните 10 или 15 години. " Постигнахме толкоз доста по-рано " - сподели той.

Олдрин, чиято компетентност бяха срещите на орбита, не харесва концепцията на НАСА за дребната станция " Гейтуей " към Луната, откъдето да се каца на естествения ни сателит и вероятно да потеглят апаратите към Марс. Той подсети, че командният модул на " Аполо 11 " и прикаченият към него лунен модул са влезнали напряко на лунна орбита, по-късно са се разкачили и още веднъж скачили към Луната.

" Сега имаме най-хубавата ракета в Съединени американски щати и най-хубавия галактически уред, а те не могат да влязат в лунна орбита със важен потенциал за маневриране " - добави той.

Тръмп подметна на Брайдънстайн да слуша какво споделя " другата страна ".

Олдрин и Армстронг, който умря през 2012 година, кацат в Морето на спокойствието с модула " Игъл " в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич на 20 юли 1969 година " Хюстън, тук е База Спокойствие. " Игъл " кацна " - оповестява Армстронг по радиостанцията. Армстронг първи слиза по сталбичката и стъпва на лунната повърхнина в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 година

" Една дребна крачка за индивида - един огромен скок за човечеството " - споделя той. Това е най-известната фраза в историята на космоса.

Честванията на годишнината не престават през целия уикенд, откакто започнаха на 16 юли - в деня, в който се навършиха 50 години от изстрелването на задачата " Аполо 11 ".

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс ще означи годишнината през днешния ден в галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал, откъдето е изстреляна задачата " Аполо 11 ".

Музеи и градове в страната провеждат лични празнувания на златната годишнина, в това число и Уапаконета в Охайо, откъдето е Нийл Армстронг. Американските пощи издадоха серия марки за годишнината.

НАСА излъчи през вчерашния ден по малкия екран двучасово шоу в памет на " Аполо 11 ", в което насочи и към бъдещите проекти. В края на програмата Брайдънстайн показа новото лого на лунната стратегия, наречена " Артемида " на древногръцката богиня, сестра на Аполон (Аполо). Имаше включвания от галактическия център " Джонсън " в Хюстън, където е бил наземният надзор на задачата, от ракетния център до галактическия център " Маршал " в Хънтсвил и Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката във Вашингтон.

В Хюстън астронавтът от " Аполо 7 " Уолтър Кънингам сподели, че кацанията на Луната ще се помнят още стотици години, а Армстронг ще остане в историята. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР