Астронавтът на Европейската космическа агенция (EКА) Александър Герст е бил

...
Астронавтът на Европейската космическа агенция (EКА) Александър Герст е бил
Коментари Харесай

Това е най-невероятната машина, създадена от човека

Астронавтът на Европейската галактическа организация (EКА) Александър Герст е бил към този момент два пъти на Международната галактическа станция (МКС). Той е прекарал там почти една година. " Много хора си мислят, че планът МКС е бил осъществен поради научни и софтуерни аргументи. Но в реалност по-важна по това време беше концепцията за съдействие ", споделя той, представен в обява на германската обществено-правна телевизия АРД във връзка 25-годишнината на МКС.

Проект от 1990-те години

През 1998 година 15 страни - Съединени американски щати, Русия, Канада, Япония и 11-те тогавашни страни членки на Европейската галактическа агенция - подписват декларация за построяването и употребата на Международната галактическа станция. По това време международната политическа обстановка е в интерес на сходен огромен многонационален план. Съветският съюз към този момент се беше разпаднал, спорът сред Изтока и Запада бе позволен и моментът за обща галактическа станция беше назрял, напомня АРД. 

Oт 2000 година насам на МКС постоянно живеят и работят астронавти. Тя представлява летяща високотехнологична лаборатория, тежи повече от 400 тона и обикаля Земята на всеки 90 минути на височина от към 400 километра.

" Днес множеството хора биха ви споделили, че не сте наред "

За астронавта Александър Герст МКС е " най-ценната и в същото време най-невероятната машина ", основана в миналото от човечеството. " Ако през днешния ден някой политик предложи да построим дружно галактическа станция на разнообразни континенти, която да сглобим в Космоса, евентуално множеството хора биха ви споделили, че не сте наред ", споделя Герст.

Астронавтът Александър ГерстСнимка: WDR/Klaus Görgen/Lindlahr

И до през днешния ден той е впечатлен от обстоятелството, че откривателите са съумели да възнамеряват тази станция на Земята и да я построят модул по модул в Космоса -  " без да могат там да отидат до магазина за строителни материали за един пакет винтове ". Не единствено конструирането, само че и безпроблемното действие на МКС през днешния ден към момента е допустимо единствено и само дружно. Двата наземни центъра за ръководство на МКС да вземем за пример се намират в Хюстън и в Москва, показва АРД.

Сътрудничество с Русия макар войната

Сътрудничеството с Русия в многонационалния план продължава и до през днешния ден - макар съветската нападателна война против Украйна. ЕКА е отменила всички други взаимни планове с присъединяване на Русия, с изключение на МКС. Така да вземем за пример към момента се организират и т.нар. кръстосани полети. През октомври предходната година съветската астронавтка Анна Кикина излетя до МКС от Съединени американски щати. Американските астронавти също изхвърчат от Байконур в капсули " Союз ". Крясъците от страна на Русия при започване на войната срещу Украйна поутихнаха, откакто ръководителят на съветската галактическа организация " Роскосмос " Дмитрий Рогозин трябваше да подаде оставка. Неотдавна той даже се усъмни в американското кацане на Луната през 1969 година, напомня АРД в обявата си.

Заслугите на Международната галактическа станция

В допълнение към приноса си за интернационалното съгласие МКС има и огромен принос за науката. На станцията царува непрекъсната микрогравитация - т.е. съвсем безтегловност - положение, което не може да се реализира на Земята. Това разрешава на астронавтите да запълнят доста пропуски в науката със своите опити в региона на биологията, физиологията, материалознанието, само че също по този начин и във физиката и химията.

Астронавт се прикачва на МКССнимка: Getty Images/NASA/G. Liason

При нулева гравитация доста субстанции се държат по-различно, в сравнение с Земята. Така да вземем за пример астронавтът Герст изяснява, че на МКС се опитва с растежа на растенията.  " Тези опити ни разрешават да разберем фундаменталните процеси на растежа на корените, тъй че евентуално някой ден ще можем да отгледаме растения, които са по-устойчиви на климатичните промени, тъй като корените им могат да порастват по-бързо надолу. "

Така се яде пудинг в космоса

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Откритията за въздействието на безтегловността върху човешкото тяло също са от голямо значение. За бъдещите дълготрайни задачи до Луната, а в един миг и до Марс, би трябвало да е ясно какви натоварвания могат да устоят астронавтите и за какъв брой време. Това включва физически аспекти - като недоразвитост на мускулите, само че също по този начин и психически фактори, написа АРД.

Бъдещето на многонационалния план

Едно е ясно: МКС няма да има правоприемник в този си тип. Когато най-вероятно в края на десетилетието тя бъде закрита заради " напредналата ѝ възраст ", бъдещето ще остане в ръцете на дребните галактически станции в ниска околоземна орбита. Те биха могли да се ръководят от национални страни, галактически организации или даже частни компании.

Комерсиализацията в Космоса напредва бързо, технологиите също. Частните компании към този момент възнамеряват да открият станции за откриватели и туристи още преди края на това десетилетие. Тогава те ще могат да работят дружно с големите галактически агенции и да подписват контракти.

Тогава организации като НАСА и ЕКА ще могат, съгласно Герст, да развиват областите, в които интернационалното съдействие към момента е належащо по софтуерни и финансови аргументи.  " Най-големите завършения на човечеството са проучването на Луната и Марс. Това са плановете, които са възможни с помощта на освобождението на запаси в ниска околоземна орбита ", споделя той. Примери за това са съдействието по плана " Артемида " за пътувания до Луната, или " Лунар гейтуей " - галактическа станция в лунна орбита, която е предопределена да работи като самобитна " автобусна спирка в Космоса ". Космическите апарати от Земята ще се приземяват на нея, а лунните спускаеми апарати ще се отделят.

Краят на МКС

Все още не е ясно по кое време тъкмо МКС ще бъде закрита и дали частни компании ще я употребяват до нейния автентичен край. Но едно нещо е несъмнено: в някакъв миг тя ще би трябвало да бъде изведена от Космоса по следен метод.  " Има проекти да се построи транспортно средство, което да се издигне и да изведе МКС от орбита по следен метод. След това галактическата станция ще падне над несъмнено място, което евентуално още веднъж ще бъде южната част на Тихия океан, където към този момент се срина съветската галактическа станция " Мир " ", изяснява пред АРД Александър Герст.

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР