Астронавтът Кристина Кох стана днес жената, престояла непрекъснато най-продължително в

...
Астронавтът Кристина Кох стана днес жената, престояла непрекъснато най-продължително в
Коментари Харесай

Американка постави нов рекорд за престой в космоса

Астронавтът Кристина Кох стана през днешния ден дамата, престояла непрестанно най-продължително в космоса - 328 дни. Това е доста повече от досегашния връх на сънародничката ѝ Пеги Уитсън (289 дни) и единствено с 12 дни по-малко от върха за американец, който се държи от Скот Кели за задачата му на Международната космичеса станция през 2015-2016 година

Американката се завърна през днешния ден на Земята и с сътрудниците си Лука Пармитано от Италия и Александър Скворцов от Русия.

Уитсън остава дамата с най-вече дни в космоса поради трите си задачи в интервала 2002-2017 година Човекът с най-продъжителен еднократен престой остава Валерий Поляков, който прекара 437 дни на борда на към този момент несъществуващата руска орбитална станция " Мир " през 1994-1995 година Следват Сергей Авдеев (379 дни през 1998-1999), Владимир Титов и Муса Манаров (365 дни през 1987-1988) и Михаил Корниенко и Скот Кели (340.4 дни през 2015-2016).

Кох се подрежда пета в листата и носи още едно достижение - излизане в открития космос по едно и също време на две дами. Това стана през октомври с Джесика Мейр, а двете имаха през януари още две сходни задачи. Първият сходен опит бе плануван за март 2019 година, само че се оказа, че би трябвало да бъде анулиран, тъй като нямаше скафандри с размер, подобаващ за дами.

Родена в Северна Каролина, инженер Кох се причислява към екипа с астронавти на НАСА (NASA) през 2013 година Опитът от престоя ѝ в орбиталната станция и данните от въздействието на радиацията и безтегловността върху женското тяло ще оказват помощ за подготовката на възможни бъдещи продължителни полети на хора до планети от нашата система.

По време на престоя си Кох извърши 5248 обиколки на Земята и измина 223 милиона километра, което се равнява на 291 пътувания до Луната и назад, напомня Би Би Си.

Тази година се навършват 20 години на интернационалния план за орбитална станция. Досега космонавти и астронавти са изпълнили там 227 излизания в открития космос, като при 20-ина от тях са взели участие и дами.

 Американка сложи нов връх за престой в космоса
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР