Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от

...
Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от
Коментари Харесай

Астрофизици създадоха най-голямата 3D карта на Вселената

Астрофизици демонстрираха най-голямата до момента 3D карта на Вселената, резултат от разбор и изследвания на повече от четири милиона галактики, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Усилията на стотици учени от към 30 институции по света са довели до основаването на картата, която е цялостната история за разширението на Вселената ", съобщи Уил Пърсивал от Университета във Ватерло в канадската провинция Онтарио.

В плана, стартиран преди повече от две десетилетия, откривателите са вложили „ най-точните измервания на историята на разширението на Вселената в най-дълго проучвания до момента галактически интервал ", се споделя в изказване на създателите.

Картата разчита на най-новите наблюдения на Sloan Digital Sky Survey (SDSS), озаглавена „ удължено осцилационно спектроскопско проучване на Барион " (eBOSS), с данни, събрани от оптичния телескоп в Ню Мексико за последните шест години.

Младата Вселена след Големия гърмеж е относително добре позната посредством обширни теоретични модели и наблюдаване на галактическия микровълнов декор - електромагнитното лъчение на зараждащия се космос.

Проучванията на галактиките и измерванията на дистанции също способстваха за по-доброто схващане на процеса на разширението на Вселената в продължение на милиарди години.

Кайл Доусън от Университета в Юта, който показа картата, съобщи, че „ откривателите са работили в продължение на пет години, употребявайки най-съществените изследвания в космологията през последното десетилетие ".

Астрофизикът Жан-Пол Кнайб от Швейцарския федерален софтуерен институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 година, съобщи, че задачата е била да се сътвори „ най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената ".

За първи път откривателите демонстрираха „ небесни обекти, които демонстрират разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които интензивно образуват звезди и квазари ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР