Астрофизици от Великобритания, Германия, САЩ и Канада успяха за първи

...
Астрофизици от Великобритания, Германия, САЩ и Канада успяха за първи
Коментари Харесай

Астрономи откриха края на галактиката ни

Астрофизици от Англия, Германия, Съединени американски щати и Канада съумяха за първи път да дефинират размера на нашата вселена. С помощта на телескопа Gaia те са измерили диаметъра на ореола на тъмната материя – сферичната област, върху която се разгръща гравитационното поле на Млечния път.

Резултатите от проучванията са оповестени в списание „ Monthly Notices of the Royal Astronomical Society “, както и в библиотеката със публикации на портала „ arXiv.org “.

Астрономите следят и други галактики, само че не могат да създадат фотография на Млечния път, защото се намират вътре в него. Затова при оценяването на размерите на нашата вселена те нормално вземат поради дистанцията до най-отдалечените обекти в нея.

Такава оценка дава визия единствено за границите на галактическия диск с размери към 260 000 светлинни години. Но както границата на Слънчевата система се разгръща доста по-далече от Пояса на Кайпер и включва всички области с гравитационно въздействие на Слънцето, по този начин и границите на галактиката се оказват доста по-отдалечени от забележимата област на галактическия диск.

Изчисленията, основани на данните за картиране на галактическия телескоп Gaia посочили, че невидимият ореол на тъмната материя, въртящ се към свръхмасивната черна дупка Стрелец А *, се простира на 950 хиляди светлинни години.

Телескопът фиксира в продължение на 7 години разположението на всички движещи се обекти в нашата вселена, тяхната лъчева скорост и смяната в дистанцията сред звездите. Задачата на плана е да се начертае почна 3D-карта на Млечния път, като за задачата е належащо да се знаят неговите размери.

Астрофизиците обединили напъните си, с цел да дефинират дистанцията до външните граници на ореола на тъмната материя. Те изходили от това, че звездите във външния завършек на галактическия диск се движат доста по-бързо, в сравнение с би трябвало, в случай че се разчита само на гравитационното въздействие на забележимата материя. Според учените, спомагателното гравитационно влияние се излъчва от тъмната материя на външния ореол.

Те основали математически модел, с помощта на който определили границата, оттатък която скоростта на галактиките-джуджета доста се забавя. Така бил избран диаметърът на Млечния път – 1,9 милиона светлинни години.

Резултатите са първото пресмятане на външните размери на галактиката. Предстои те да бъдат прецизирани в допълнение, само че съгласно създателите, резултатите може да бъдат употребявани като гранични параметри в доста проучвания и теории.

„ В доста разбори ореолът външната граница на Млечния път е главно ограничаване. Често учените се управляват от индивидуален избор, само че за предпочитане е да дефинират външния край физически. Ние свързахме границата на разпространяване на тъмната материя с следения звезден ореол и популацията от галактики-джуджета “, пишат създателите на публикациите.

Те се надяват, че бъдещите калкулации ще обезпечат по-точно премерване на границите на Млечния път и галактиката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР