Астрофизици от САЩ, Франция и Русия са описали последствията за

...
Астрофизици от САЩ, Франция и Русия са описали последствията за
Коментари Харесай

Какви ще са последствията за Земята от взрив на свръхнова?


Астрофизици от Съединени американски щати, Франция и Русия са описали следствията за живота на Земята от гърмеж на свръхнова звезда. Изследване на тази тематика е оповестено на уеб страницата arXiv.org.

Работата на учените е стимулирана от неотдавна доказани взривовена свръхнови, случили се в древността на разстояние към 100 парсека от Земята. Първото събитие се е случило преди 1,7–3,2 милиона години, второто – преди 6,5–8,7 милиона години. Те са оставили след себе си породи с изотопи на желязо Fe-60.

Учените се пробвали да оценят какви последици ще има за живота на планетата гърмеж на свръхнова, която се случи на разстояние 100 парсека. Както открило проучването, галактическата злополука може да окаже значително въздействие на живота на планетата.

Видимата светлина от свръхнова няма да окаже доста въздействие на атмосферата и живите организми. Най-голяма заплаха ще съставляват галактическите лъчи с висока сила (до няколко тераелектронволта).

Те са способни да йонизират тропосферата (долния пласт на въздушната обвивка) и за хиляда години да обезпечат аномален поток на образуващите се в атмосферата мюони върху повърхността на сушата и в океана.

Общото радиационно натоварване тройно ще надвиши сегашните индикатори. Като разследване с течение на времето това ще докара до струпване на разновидности и формиране на нови форми организми. От друга страна, за хората това може да значи растеж на раковите болести.

По-рано учените назоваха най-опасното галактическо събитие за планетата. Като вероятни разновидности на опасност за Земята са обсъждани гърмежи на близки свъхнови, мощна галактична гама-експлозия, слънчево суперизригване и прекосяване през облак междузвезден прахуляк. Суперизригване на Слънцето е посочено като най-опасното за атмосферата на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР